ГОРОДАМИ — ПО КРИЗІ!

На Тернопільщині збільшили посівну площу

 Ранні зернові та зернобобові культури без гречки та кукурудзи посіяні на площі 19,9 тис. га або 47% до прогнозованої. Не приступали до посіву ранніх зернових та зернобобових культур сільгосппідприємства Кременецького, Монастириського та Шумського районів.

Про це повідомив http://infoprostir.te.ua директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Віталій Луй під час засідання колегії обласної державної адміністрації.

Яру пшеницю посіяно на площі 4,2 тис. га, що становить 49 % до прогнозу. Завершено посів у Гусятинському районі. На 93-96 відсотках прогнозованих площ посіяли яру пшеницю господарства Підгаєцького та Чортківського районів Не приступали до посіву цієї культури сільгосппідприємства Лановецького, Монастириського та Шумського районів.

Ярий ячмінь посіяно на площі 13,2 тис. га (42% до прогнозу). По 2,6 тис. га (58-88%) проведено посів сільгосппідприємствами Шумського, Гусятинського та Теребовлянського районів. Не приступали до посіву цієї культури сільгосппідприємства Зборівського, Кременецького, Монастириського та Шумського районів.

Овес посіяно на площі 0,9 тис. га, що становить 51 % до прогнозу. Завершено посів у Бучацькому, Гусятинському, Заліщицькому, Підгаєцькому та Тернопільському районах. На 80 відсотках прогнозованих площ посіяли овес господарства Борщівського району. Не приступали до посіву цієї культури сільгосппідприємства Зборівського, Козівського, Монастириського, Підволочиського та Шумського районів.

Горох посіяно на площі 1,6 тис. га, що становить 25 % до прогнозу. Завершено посів на площі 350 га у Гусятинському районі. На 68 відсотках прогнозованих площ посіяли цю культуру господарства Теребовлянського та Чортківського районів. Не приступали до посіву цієї культури сільгосппідприємства Бережанського, Зборівського, Збаразького, Тернопільського та Шумського районів.

Розпочали посів соняшнику та цукрового буряка сільгосппідприємства Кременецького району. Господарства Теребовлянського району приступили до посадки картоплі.

Довідково: Посівна площа під урожай 2016 року становитиме 796,4 тис. га, що на 4,1 тис. га більше 2015 року.

Озимі зернові посіяно на площі 220,4 тис. га, що на 14,3 тис. га більше минулорічного показника, в тому числі озима пшениця – 198,9 тис. га (+12,9 тис. га або 107%), озиме жито – 1,4 тис. га (-0,1 тис. га або 93,3%) та озимий ячмінь – 20,1 тис. га (+1,5 тис. га або 108,1%). Крім того, озимий ріпак посіяно на площі 54,8 тис. га (-0,8 тис. га до минулого року).


Повернутися
17.04.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...