ЗДОРОВУ ЇЖУ БУДУТЬ «ПІДГОДОВУВАТИ»
У рамках реалізації Єдиної комплексної стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-20 роки впровадять низку пілотних проектів для забезпечення дітей шкільного віку молоком та овочами. В роботі також проект впровадження системи моніторингу продовольчої безпеки, повідомила заступник міністра аграрної політики Олена Ковальова. Найближчим часом профільне міністерство працюватиме над впровадженням фортифікації продуктів харчування, в першу чергу дитячого. У Мінагрополітики відбулася нарада з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) iз питань здорового харчування населення України, зокрема в частині фортифікації продуктів харчування.
Фортифікація продуктів харчування полягає у додаванні до них окремих мікронутрієнтів, які природно містяться в сировині, але були втрачені або їх кількість зменшена під час виробництва продукції, так і тих, що не містяться в природному вигляді продукту. Основна мета цієї акції полягає у забезпеченні споживачів необхідними мікронутрієнтами, особливо тими, споживання яких на окремо взятій території є недостатнім. На сьогодні в Україні не запроваджено обов’язкової фортифікації, існує лише добровільна. Зокрема, дитячого харчування, молочних продуктів, солі, хлібобулочних виробів, соняшникової олії та мінеральної води. Тим часом нестача окремих важливих мікроелементів, зокрема йоду, в харчуванні українських дітей уже призвела до значного погіршення стану їх здоров’я. З огляду на це для України кращим варіантом є обов’язкова фортифікація з жорстким контролем держави за ціноутворенням на поліпшену продукцію, щоб уникнути необґрунтованого її здорожчання.
Менеджер проекту «Неінфекційні захворювання: профілактика та зміцнення здоров’я в Україні» та суміжних програм Бюро ВООЗ в Україні Джеральдін Маквіні запевнила, що співпраця з Мінагрополітики в цьому напрямі буде дуже плідною. «Ми запланували дослідження щодо виявлення надлишкової ваги у дітей та визначення рівня поширеності факторів виникнення неінфекційних захворювань. Зокрема, таких як серцево-судинні захворювання, діабет та ожиріння», — зазначила Маквіні.
← Повернутися