15 ПОРАД, ЯК ЗМЕНШИТИ ВИТРАТИ НА КОМПОСЛУГИ

 Економити можна не тільки великі суми,  приємним «доповненням» до місячного гаманцевого бюджету стають гроші, котрі економляться на деяких домашніх дрібничках. І ці дрібнички дозволяють зекономити понад 50 грн. щомісяця, а у випадку проживання в помешканні 5-7 осіб завдяки простим способам економії , можна  заощадити і понад 200 грн. щомісяця.

  Пропонуємо  пройтися по всіх закутках стандартної квартири і «розставити пастки», у які повинна попастися економія енергії.

 Коридор

1. Дверний отвір слід обклеїти гумовою або поролоновою стрічкою, щоб уникнути протягів і охолодження взимку. Килимки і щільні плінтуси також зменшать втрати тепла.

Вікна

2. Старі вікна слід ущільнити біля шибок, перевірити надійність завісів і зашпаклювати тріщини рами.

3. Нові вікна слід вибирати з двома камерами, дорожчі але тепліші.

 Кухня

4. Каструлю слід ставити на ту комфорку, яка підходить по розміру дна – для економії газу під час приготування їжі.

5. Користуйтеся чайником із свистком, щоб зайвий час не горів пальник.

6. Наливайте в чайник стільки води, скільки потрібно для використання в цей час.

7. Холодильник «забирає» чи не найбільше електроенергії. Тому регулярно розморожуйте його. Встановлюйте достатній режим охолодження. Якщо холодильник напівпорожній, то заповнюйте його пляшками з водою - охолоджені продукти допомагають підтримувати холод в камері, а це зменшує електроенергію для вироблення холоду.

Вітальня

8. Плазмові телевізори досить «енерговажкі», деякі моделі споживають від 120 до 660 Вт/год. Не залишаймо їх «без догляду».

9. Комп’ютер та інші прилади в режимі очікування, в т.ч зарядні пристрої не витягнені з розетки, «з’їдають» частину ваших грошей. Тому на ніч вимикайте не тільки світло але й інші прилади з розеток.

10. Естетичні вподобання не застосовуйте до радіаторів опалення. Підійміть штору над ними, наклейте відбивний екран на стіну за радіатором і отримайте більше тепла. Якщо опалюєте своїм котлом, то ще й зекономите гроші.

 Спальня

11. Не сушіть одяг на батареях в опалювальний сезон - кімната отримає більше  вологи, котра остудить стіни.

12. Економніше спати взимку під відповідною ковдрою, в теплій та приємній піжамі, ніж використовувати електричне догрівання, котре «витягує» гроші з гаманця при платі за додаткову енергію.

Ванна

13. Якщо ви помітили, що з крана капає вода, замініть його. Вартість заміни досить швидко повернеться економією грошей, котрі б ви сплатили за постійно протікаючу воду.

14. Приймання душу теж економить воду, у порівнянні з прийманням ванни.

15. Щодня при чищенні зубів при відкритому крані «втікає» 7-12 літрів води, що в перерахунку  на рік складе 4 куб.м (20-30 грн). Наберіть воду в склянку для чищення зубів і отримаєте чисті зуби та задоволення від економії.

«Відчуйте» місця економії в своєму помешканні та втримайте гроші у гаманці. Не віддавайте зароблених вами грошей за витрачену без потреби воду, світло, електроенергію та газ!


Повернутися
10.04.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...