ГРОШІ ІЗ… СОНЦЯ!

50 тисяч в рік – прибуток домогосподарства від продажу сонячної енергії

У селі Солонка, поблизу Львова, живе Роман Баб’ячок, який два роки тому встановив на даху свого будинку сонячну станцію. Як повідомляв Ecotown, він першим в Україні отримав “зелений” тариф для домогосподарств на продаж електроенергії. З цього часу чоловік забув про рахунки за електроенергію – її тепер вистачає і для себе, і на продаж. Власник еко-електростанції розповівZAXID.NET про свій досвід встановлення сонячних колекторів у себе дома і про те, чи окупилась його затія.

Скільки треба грошей, щоб встановити електростанцію?

Передусім Роман радить не боятись і спробувати: «Людина має бути психологічно готова і вірити, що може бути електропостачання за допомогою сонця», – каже чоловік. Першим необхідним пунктом на шляху до енергонезалежності є наявність стартового капіталу.

    «Ціна електростанції залежить від її потужності. Наприклад, якщо встановлювати таку як у мене – потужністю 10 кВт, то потрібно близько 14 тисяч євро», – розповідає Баб’ячок.

У цю суму вже входить також встановлення електростанції. Роман встановлював її самостійно, каже, нічого складного у цьому немає.

Який термін окупності сонячної електростанції?

Власник електростанції звертає увагу на те, що не варто чекати швидкої окупності електростанції, якщо електроенергію, яку вона виробляє не продавати.

    «Коли точно знаєте чи хочете мати сонячну електростанцію, чи сонячні батареї для власного користування, то розраховуєте середній показник щоденного споживання електроенергії. Тут також варто звернути увагу на ще один момент: на сонячну станцію потужністю 10 кВт потрібно мінімум 36 панелей, які займуть щонайменше площу у 60м2», – пояснює Баб’ячок.

За його словами, не суттєво, у якого виробника купувати обладнання – головне правильно його встановити, тобто так, щоб упродовж дня воно сонячні панелі поглинали якнайбільше сонячного проміння.

    «Зараз у мене електростанція потужністю 10 кВт, а дозволяють ставити на 30 кВт. Я буду збільшувати потужність. Це дасть можливість окупити станцію десь за два роки. А загалом, термін окупності сонячної електростанції становить 6-7 років. Що більшу електростанцію зробите, то більший прибуток вона вам буде приносити», – стверджує Баб’ячок.

Чи є якісь перешкоди для власників сонячних електростанцій?

Важливо знайти й про перешкоди, які держава створила для власників сонячних електростанцій. У червні минулого року Верховна Рада прийняла закон, яким дозволила домашнім господарствам збільшувати потужність сонячної електростанції з 10 кВт до 30 кВт. І це добрий крок. Але наступним і ключовим етапом мав би стати документ від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ). Саме у цьому документі мав бути прописаний порядок дій при переході сонячної станції на дозволені 30 кВт. Минуло 10 місяців, але НКРЕ досі не оприлюднила цей документ. Роман Баб’ячок каже, що на численні запити отримує одну відповідь – «питання розглядається».

 

Як продати вироблену енергію і скільки це коштує?

Щоб почати продавати електроенергію, треба укласти відповідний договір із Обленерго.

    «Потрібно лише подати правильні документи і вимагати швидшого виконання. Станція буде зареєстрована упродовж місяця», – каже Баб’ячок.

За двонаправлений лічильник, модем і послуги монтажу власнику сонячної станції доведеться сплатити обленерго близько 8 тис. грн.

Обленерго самостійно встановлює власникам домашніх електростанцій спеціальні лічильники, які рахують скільки електроенергії виробила сонячна станція. Також спеціалісти обленерго самі ведуть цей облік, а тим часом на банківський рахунок власника електростанції щомісяця перераховують гроші за енергію, яку він продав.

Зараз «зелений» тариф становить 0,19 євро за кВт за курсом Нацбанку. Тобто Роман Баб’ячок отримує приблизно 5,50 грн за кВт енергії. За кожен згенерований домашньою електростанцією кіловат за «зеленим тарифом» Роман Баб’ячок отримує щомісяця 3-4 тис. грн, а у рік набігає близько 50 тис. грн.

Які податки сплачують власники сонячних електростанцій?

Минулого року ставка податку від прибутку сонячних станцій становила 15%, цього року її підняли до 18%. До цієї суми додаються ще 1,5% податку на армію і 1% банківського збору. Таким чином держава забирає 20% прибутку. Однак і від цих 80% треба відняти ще частину, яку споживає сам власник електростанції.

Роман Баб’ячок розповідає, що від сонячної енергії у нього працює опалення, у домі є власна електрика, яка також нагріває воду. Загалом на потреби домогосподарства вистачає близько 300 кВт електроенергії на місяць. Для порівняння за два роки користування сонячною станцією найбільший місячний показник був у січні цього року – 532 кВт.

А скільки це коштує у країнах Євросоюзу?

Роман Баб’ячок каже, що тариф за яким в Україні купують електроенергію з домашніх електростанцій занадто низький.

    «У Німеччині «зелений» тариф у 2004 році підвищили з 50,4 до 57,5 євроцентів. Громадян стимулюють встановлювати електростанції. Наш тариф в 2014 році з 35,86 євроцентів за кВт*год зменшили до 20 євроцентів за кВт/год. З 1 січня 2016 року українські домогосподарства можуть продавати електроенергію, згенеровану приватною сонячною станцією, за тарифом по 19 євроцентів», – обурюється власник сонячної електростанції.

Він розповідає, що у Євросоюзі держава стимулює людей використовувати альтернативні джерела енергії : «У Польщі, наприклад, якщо людина, купує сонячну станцію, то держава компенсує 40% її вартості. Банки надають безвідсотковий кредит до 20 років».

Скільки у Львівській області сонячних електростанцій?

У прес-службі «Львівобленерго» повідомили, що на Львівщині офіційно зареєстровано 23 споживачі, які встановили установки, що генерують електроенергію із сонячного проміння. Як і Роман Баб’ячок, власники сонячних станцій продають електроенергію.

 П`ять з таких сонячних електростанцій є у Львові, по три – в Стрийському, Дрогобицькому і Сокальському районах. Решта – у Пустомитівському, Городоцькому, Бродівському, Кам`янка-Бузькому і Жовківському районах.

Чому варто встановити сонячну електростанцію?

Експерти наводять два основні аргументи на користь альтернативної енергетики – економність і екологічність. Ярослав Шпак, президент асоціації «Паливно-енергетичний комплекс Львівщини», каже:

    «Сонячна енергетика має великі перспективи. Експерти прогнозують, що вітер триматиме лідерство у сфері альтернативної енергетики ще 10-15 років. Сонце йде на другому місці. Але сонце має потенціал до збільшення ефективності, тобто згодом сонце віддаватиме ще більше енергії. Якщо сьогодні 1 кВт сонячної енергії за рік може виробити 1000 кВт.год, то через якийсь час ця цифра може зрости до 1500-2000 кВт.год».

Наприкінці минулого року під час кліматичного саміту в Парижі представники 148-ми країн дійшли висновку: потрібно переходити на альтернативні джерела енергії, щоб зупинити зростання середньої температури на планеті й зменшити шкідливі викиди в атмосферу. Ярослав Шпак додає:

    «На саміті сказали чітко, що одним із основних забруднювачів повітря, в тому числі парниковими газами, є паливо, чи ми газ спалюємо, чи вугілля, чи нафту. Через це температура підвищується. Тому єдиний і реальний сьогодні шлях – це відновлювана енергетика».


Повернутися
10.04.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...