БІЗНЕС НА ДАЧІ, АБО ЯК ЗАРОБИТИ 800000 ДОЛАРІВ ЗА РІК?

Чи можна створити бізнес на дачі, і чи буде він перспективним? Якщо немає, то не було б жодного сенсу в написанні цієї статті. Але оскільки нижче є текст від uni-business.ru, і досить великий, то логічним є висновок: бізнес на дачі більш ніж можливий. В даному прикладі розглянемо ідею вирощування культур з подальшим продажем, яка передбачає можливий заробіток в 800 000 доларів США на рік.
Якщо є дача, то вже точно є хоча б 10 соток землі, які потрібні для вирощування. Тут майже відразу виникає питання - що вирощувати? Необхідно вибрати найвигіднішу культуру, яка б приносила більше грошей, і на яку б було потрібно небагато витрат. Визначити таку важко. Хтось  прислухається до думки експертів, які прогнозують зростання обсягів продажів у наступному році, наприклад, картоплі, а хтось просто покладається на інтуїцію.
Наприклад, якщо 10 соток засадити картоплею, то при середньому врожаї (становить 200-300 кг з однієї сотки) можна зібрати 2-3 тонни цього продукту. Середня його ціна за 1 кілограм становить 0.5 долара (так простіше вважати), відповідно, з одного врожаю можна отримати 1000-1500 доларів. Чи вистачить Вам цього? На жаль ні.
Наступний приклад - полуниця. Більшість людей вирощують цей продукт виключно для особистого вживання. З однієї сотки можна отримати (в середньому) до 150 кг, з 10 соток - 1500 кг. Вартість полуниці становить 3 долари за кілограм, відповідно, з 1500 кг можна отримати 4500 доларів. Вже краще, але все одно мало!

 Чи можна заробити ще більше?
Заробіток в 4500 доларів гарантований, якщо вирощувати полуницю одноразового плодоношення, проте є ягоди, які дають 2 або 3 врожаї на рік. Відповідно, можна заробити в 2-3 рази більше. При цьому заробіток можливий і на саджанцях, які коштують недешево. Для цього доведеться вирощувати саджанці в поліетиленових пакетах таким чином, щоб їх коренева система була закритою. Це дозволить продавати їх весь теплий сезон разом з ягодами: літо, осінь, весна. Ці саджанці приживаються завжди і всюди, відповідно, продаються вони до останнього, а конкуренції практично немає ніякої.

Розрахувати можливий прибуток нескладно. 1 квадратний метр дозволяє виростити в пакетах 60 саджанців. На одній сотці (доріжки для проходів враховані) можна виростити 4-4.5 тисячі кущів. Вартість одного саджанця становить, скажімо, 0,5 долара. Тоді лише з однієї сотки можна отримати 2000-2250 доларів; з десяти соток - в десять разів більше. І це вже набагато краще, але все одно це не 800 000 доларів. І це ще не все! Бізнес на дачі може бути куди прибутковіший.
Нами було розглянуто тільки 2 культури, але ж їх набагато більше. Візьмемо, наприклад, чорну смородину. Не потрібно навіть аналізувати ринок, щоб точно сказати: попит на неї дуже хороший, і розходиться чорна смородина до останньої ягідки, скільки б Ви не виростили. Урожайність безпосередньо залежить від сорту, а в середньому становить від 100 до 200 кілограм з однієї сотки. Вартість 1 кілограма становить 3 долари. Порахувати інше легко. Однак суть полягає не в цьому. Набагато вигідніше і простіше вирощувати саме саджанці чорної смородини, і ось чому: З однієї сотки можна отримати 4-5 тисяч саджанців чорної смородини (це можна дізнатися з будь-якого довідника по вирощуванню саджанців); З десяти соток можна отримати 40-50 тисяч саджанців (в середньому 45 тисяч); Вартість одне саджанця становить (!) 1-2 долара (як продасте); Прибуток з 10 соток в результаті може скласти 45000-90000 тисяч доларів.
Про таке заробіток вже можна тільки мріяти. При цьому Вам зовсім не потрібно вкладати великі гроші в цей бізнес, і це відмінна перевага. В даному випадку може бути тільки одна проблема - реалізація.

Способи реалізації продукції
Є кілька способів продати вирощені Вами саджанці:
    Продаж оптом. В даному випадку Вам потрібно скинути ціну, причому істотно;
    Віддати на реалізацію, втративши при цьому всього лише 10-15 відсотків можливого прибутку;
    Вирощувати смородину в пакетах і продавати самостійно. У цьому випадку термін реалізації продовжується з початку весни до кінця осені. Найкраще ці саджанці будуть продаватися влітку, в період  дозрівання чорної смородини.
Додатково можна продавати і самі ягоди смородини, які, якщо Ви будете робити все правильно, будуть дуже великими. Повз таких точно не пройде покупець.
Для вирощування саджанців Вам обов'язково будуть потрібні живці. Брати їх потрібно з маточника - це кущ смородини, який призначений виключно для отримання живців. Садити їх потрібно густо - близько 10-15 на одному метрі квадратному. На одному кущі можна виростить близько 10 потужних пагонів, які розрізають на черешки восени. З одного пагона можна отримати 5 живців, з куща - 50. Ці 50 живців в майбутньому перетворяться в саджанці. З одного квадратного метра Ви зможете отримати близько 500-750 живців. Легко порахувати, скільки конкретно потрібно посадити кущів маточників, щоб отримати потрібну кількість живців для вирощування саджанців. Найчастіше (це і зручніше) маточники висаджують в 1-2-3 ряду по периметру. На 1 квадратному метрі в середньому міститься 12 кущів, що передбачає отримання 600 живців з 1 метра квадратного.
 
Ще більше грошей обіцяє дачний бізнес, і це правда!
Заробляти ще більше можна на винограді. Суть полягає в тому, що вартість саджанців винограду перевищує номінальну вартість саджанців смородини приблизно в кілька разів (в 1.5-2 рази), а ось з однієї сотки ґрунту кількість саджанців можна отримати точно таку ж - 4-5 тисяч. Відповідно, і заробляти якомога більше в 1.5-2 рази (близько 90-180 тисяч доларів).

Цей заробіток вже фантастичний і практично нереальний. Звичайно, виростити таку кількість можливо, але реалізувати - ні. Причина тому - велика конкуренція. На даний момент тільки ледачий не торгує саджанцями винограду, тому з реалізацією такої кількості саджанців можуть виникати проблеми. Втім, реалізувати такий бізнес можна лише в тих регіонах, де завдяки потеплінню клімату люди стали звертати увагу на інформацію, що з'явилася можливість вирощувати виноград на своїх дачних ділянках. Це в основному північні регіони України. Зараз в цій смузі досить тепло, що дозволяє навіть пізнім сортам винограду повністю дозрівати, і це обумовлює великий попит на саджанці.

Щоб виростити саджанці зовсім не потрібно заготовлювати спеціальні курси для живців. Лише з одного дорослого винограду можна заготовити близько 100 живців, адже все одно близько 90% лози обрізається восени. Ця лоза успішно піде на живці. До того ж, і ягоди винограду можна продати, якщо їх буде багато.


Заробіток з області фантастики - ЩЕ БІЛЬШЕ!
Теоретично, бізнес на дачі може принести і ще більше грошей, однак на практиці цього зробити практично нереально через великий обсяг роботи, який доведеться виконувати. Вам обов'язково будуть потрібні помічники, але розглянути цей варіант варто.
Йдеться про культуру клематиси. Їх можна вирощувати з живців в поліетиленових пакетах і закритою кореневою системою. Реалізуються вони майже цілий рік за винятком зими. На одному метрі квадратному можна виростити 300 саджанців; на сотці - 20 000 (з урахуванням місця для доріжок); не 10 сотках - 200 000. Ціна одного саджанця становить 4 долари (в середньому), відповідно, вартість 200 000 штук складе 800 000 доларів. Сума фантастична, але теоретично отримати такий прибуток можливо.
Отримують живці клематисів з маточних кущів, які потрібно висаджувати густіше. З одного куща отримують 500 живців, тому Ви зможете легко порахувати, скільки потрібно насадити кущів, щоб виростити необхідну кількість живців.


Отже, обіцяє чи бізнес на дачній ділянці прибуток?
Як бачите, маючи всього 10 соток вільної земельної ділянки на дачі, можна створити прибутковий бізнес, який забезпечить Вас на все життя. Навіть якщо у Вас всього-на-всього 2 вільні сотки, то, висадивши їх повністю саджанцями смородини, Ви зможете отримати близько 10-20 тисяч доларів.
Звичайно, можна вирощувати і інші культури, які, на Вашу думку, дозволять заробити набагато більше грошей. Для цього доведеться озброїтися відповідними довідниками і ринковими цінами, щоб мати можливість визначити можливі доходи. Однак тут уже Вам доведеться експериментувати.


Повернутися
01.04.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...