“А ЦИБУЛЯ З ПАСТЕРНАКОМ…»

Сумісність рослин на городі: хто з ким «дружить»

 Городники давно помітили, що рослини впливають одна на одну, і для підвищення врожайності варто зважати на сумісність різних культур.

 Рослини-приятелі сприятимуть активному росту, плодоносінню, а також відлякуватимуть шкідників та будуть приваблювати корисних комах до вашого саду чи городу.

Взаємний або односторонній вплив рослин одна на одну за допомогою виділення біологічно активних речовин називається алелопатією. Чорнобривці, наприклад, є одними з найвпливовіших рослин. Разом із іншими речовинами, вони виробляють тіофен, який має досить різкий запах. Вважається, що чорнобривці здатні витіснити зі свого найближчого оточення берізку – один з найбільш злісних (хоча й красивих) бур’янів.

Ефект алелопатії слід враховувати не тільки під час спільної посадки овочів, а й під час зберігання та перевезення врожаю (наприклад, яблука і банани виділяють етилен, який сприяє швидшому дозріванню і подальшому розкладанню інших фруктів, що знаходяться поблизу).

Жодна рослина не переносить сусідства фенхеля та ісопу, тому їх треба розміщувати в окремому куточку саду. Не саджайте обліпиху поблизу малини, чорної смородини і суниці – у них коріння живляться в одному і тому ж шарі ґрунту, не розміщуйте пасльонові культури серед обліпихи.

Рядочком бобів можна розділити посадку суниці, від такого сусідства смак ягід поліпшується, а одна рослина шпинату серед чотирьох салатних покращує їхній смак. Настурція і чорнобривці є друзями овочів, дезорієнтують своїм запахом комах, які облітають їх стороною, бо не знаходять серед них своїх годувальників.

Вважається, що боби вносять у ґрунт азот. Так і є, але його надлишок викликає у картоплі хвороби.

Боби краще висаджувати навколо картопляного поля, щоб витіснити звідти кротів. Але обов’язково слід посадити їх по замкненому колу (на відстані приблизно 15 см), і краще – чорні боби. Ймовірно, їхня коренева система виділяє мікотоксини, які відлякують кротів.

Які ароматичні лікарські рослини «дружать» із городніми

Базилік + перець, помідори: базилік покращує процес зростання і смак плодів перцю і помідорів, а також ефективно відлякує комарів і мух.

Чорнобривці + картопля, помідори, суниця: чорнобривці можна вирощувати майже у будь-якій частині городу, але особливо вони корисні під час посадок картоплі, помідорів і суниці. Яскраві й ароматні, вони не тільки прикрасять грядки, а й захистять рослини від багатьох комах-шкідників (мексиканської зернівки бобової, суничного довгоносика і нематод).

 Іпомея (берізка пурпурова) + кукурудза: іпомея стане відмінною сусідкою для кукурудзи.

 Гірчиця + бобові, виноград, плодові дерева: гірчиця корисна для бобових, винограду та багатьох плодових дерев.

 Материнка + боби або лаванда + боби: материнка і лаванда позитивно впливають на бобові культури.

 М’ята трубчаста + помідори: вдалим є сусідство м’яти трубчастої із помідорами, вона значно покращує їхнє зростання і смак.

 М’ята перцева + капуста, помідори: м’ята перцева також покращує ріст рослин і смак їхніх плодів. Вона ж ефективно відлякує білянку капустяну.

 Настурція + капуста, редиска, картопля, цибуля і гарбузові: сусідство настурції з капустою, редискою і гарбузовими культурами сприяє поліпшенню їхнього росту і смаку. Настурція також відлякує клопів, гарбузових бліх і тлю, запобігає розвитку збудників фузаріозу у картоплі і ураженню цибулі нематодою.

 Календула + помідори, суниця: календула відлякує помідорного хробака, листоїда спаржевого і кліщів, запобігає розвитку фузаріозу та кореневої гнилі.

 Петунія + боби: петунія захищає бобові культури від багатьох шкідників і захворювань.

 Розмарин + боби, цибуля, капуста: розмарин покращує розвиток, зростання, а також смак цибулі і капусти. Сумісний він і з бобовими.

 Ромашка лікарська + капуста, цибуля, огірки: добре впливає на ріст і розвиток цих рослин.

 Рута + малина: рута сумісна з малиною, відлякує шкідників.

 Чебрець + капуста: посадки чебрецю будуть доречними у будь-якій частині саду та городу. Для капусти ж він має подвійну користь, тому що відлякує капустяного хробака.

 Кріп + капуста, цибуля, огірки, салат: кріп покращує ріст названих рослин і відлякує багатьох шкідливих комах. Але хижаків, які харчуються шкідниками, кріп навпаки приваблює.

 Хрін + картопля: хрін захищає картоплю від хвороб і відлякує картопляного клопа.

 Часник + суниця, боби, картопля, цибуля, квасоля, помідори: часник покращує процес зростання і смак плодів, а також відлякує хрущика японського.

 Шавлія + суниця, капуста, морква, розмарин, помідори: сусідство згаданих культур із шавлією вважається позитивним. Крім цього шавлія відлякує совку капустяну і муху морквяну.

 Враховуйте попередніх «квартирантів» на грядках. Кожна рослина залишає після себе слід, який може не сподобатись посадженій на тому ж місці наступного року культурі.


Повернутися
26.02.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...