АМЕРИКАНСЬКІ ВЧЕНІ ВИНАЙШЛИ ЛІКИ ВІД РАКУ!

У дев’ятьох із десяти пацієнтів на останній стадії лейкозу зникли всі симптоми хвороби

Нещодавно президент США Барак Обама заявляв, що Америка стане тією країною, у якій винайдуть ліки від раку. І от американські вчені зробили сенсаційну заяву: вони винайшли революційну терапію, яка здатна забезпечити хворим повну ремісію. Це означає, що у пацієнтів зникнуть всі симптоми недуги. Рак може повернутися, але відбудеться це не скоро. У безнадійних пацієнтів з’явиться шанс продовжити життя щонайменше на кілька років. Більше того — почуватимуться здоровими людьми!

 Результати свого дослідження науковці представили на саміті Американської асоціації сприяння розвитку науки у Вашингтоні. Про це повідомило видання Independent.

 Дослідники відібрали кілька десятків пацієнтів із лейкозом (злоякісним захворюванням кровоносної системи), яким лишилося жити щонайбільше п’ять місяців. Усі хворі перебували на термінальній, невиліковній стадії раку.

 У піддослідних відібрали їхні імунні клітини (так звані Т-лімфоцити), які розпізнають і знищують чужорідні антигени (речовини, що мають ознаки генетичної відмінності і з’являються на клітинах трансплантованих органів та тканин, клітинах, інфікованих вірусом, і злоякісно трансформованих клітинах). У ДНК цих лімфоцитів вбудували ген химерного антигенного рецептора, після чого повернули пацієнтам. Генномодифіковані Т-лімфоцити з легкістю ідентифікували та знищили ракові клітини.

 Результати експерименту приголомшили лікарів. У 90% пацієнтів з гострим лімфобластним лейкозом (найпоширенішим видом лейкемії) симптоми хвороби зникли взагалі! 80% хворих з іншими видами раку (неходжкінською лімфомою і хронічним лімфоцитарним лейкозом, при яких хвороба розвивається з одного зміненого лімфоцита — різновиду лейкоцита, який відповідає за набутий імунітет) позитивно відреагували на лікування. У них також настала повна ремісія.

 За словами одного з керівників дослідження, професора Стенлі Ріддера, нова терапія врятувала тих пацієнтів, яким не допомогли традиційні методи лікування. “Це безпрецедентний випадок у медицині — отримати такий відсоток позитивної клінічної відповіді серед пацієнтів, які перебували у такому важкому стані”, — зазначив науковець.

 Однак попереду на вчених чекає багато роботи. Важливо простежити, як довго хворі перебуватимуть у стані ремісії (наразі вона зберігається протягом 18 місяців від початку лікування). Виявилося, що революційний метод терапії (як і будь-який інший) володіє побічними ефектами (зокрема, токсичністю). Їх необхідно детально вивчити і у найближчому майбутньому — звести до мінімуму. Деякі пацієнти не справилися з недугою і померли — так, наче й не приймали лікування. Тож про 100% ефективність і безпечність цього методу терапії говорити поки рано.

 Крім того, науковцям слід зосередитися на інших видах раку. У світовій статистиці захворюваності на онкопатології лімфоми за поширеністю перебувають на восьмому місці, рак крові, на який хворіють переважно діти та молоді люди, — на 13. Рак легень, простати, молочної залози, шийки матки, шлунка і печінки — ось з якими діагнозами найчастіше стикаються пацієнти. Жодна країна у світі не покриває повністю витрати на лікування цих хворих.


Повернутися
26.02.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...