ЩО В НАС ...НАЙДОРОЖЧЕ, ЩО НАЙНИЖЧЕ, А ЩО НАЙБІЛЬШЕ

… Найдорожчі  макарони

Держслужба статистики України оприлюднила динаміку цін в регіонах за останні 9 днів: ціни суттєво ніде не підвищилися, на багато продуктів узагалі впали.  

Рис найдорожчий у Донецькій та Закарпатській областях: 17,88 та 17,71 гривень відповідно. Найвища ціна на пшеничний хліб у Закарпатській та Дніпропетровській областях: 11,91 та 11,72 відповідно. Житній хліб найдорожчий у Донецьку – 14,17 грн., на Миколаївщині – 11,30 грн. та Закарпатті – 11,02 гривень.

Цінники на свинину найбільше шокують у Дніпропетровській області (70,70 грн.), Чернівецькій (71,28 грн.) та Закарпатській (70,05 грн).

Найдорожчі макарони їдять тернополяни (10,83 грн.) та закарпатці (10,73 грн.). Дорогі на Закарпатті і яйця, вони поступаються в ціні лише донецьким і вартують 16,18 гривень. Також Закарпаття серед лідерів на ціни на гречку, молоко, олію та багато іншого.

...Найнижчі зарплати…

Виконання Програми економічного та соціального розвитку бюджету міста за 2015 рік представили на засіданні виконкому Тернопільської міської ради. Деякі економічні показники значно вищі, ніж в інших містах, проте середня заробітна плата в тернополян все рівно найнижча в Україні, пише видання 20 хвилин. В 2015 році бюджет вперше формувався з застосуванням нової моделі фінансового забезпечення, яка була спрямована на децентралізацію місцевих бюджетів. В результаті до загального фонду почали зараховувати акцизний податок, плату за надання адмінпослуг тощо. Це дало змогу забезпечити збільшення виконання дохідної частини бюджету на 106,3% - при плані 1224,2 млн грн надійшло 1301,2 млн. Ріст дохідної частини бюджету, якщо порівнювати з 2014 роком склав 437,1 млн або 150,6%. Незважаючи на те, що обсяги виробництва та залучення іноземних інвестицій суттєво зменшились, порядок показників товарообороту перевищує середні показники по Україні. В місті Тернополі функціонує 120 великих підприємств, які реалізували продукцію на 6 млрд грн, а це на 56% більше ніж в 2014 році. Оптимізація призвела до зменшення кількості працівників до 63-ох тисяч. Рівень безробіття по місту - 1,3%. Ми знову завершили рік із однією з найнижчих рівнів середньої заробітної плати - 3277 грн, це більше на 11% за 2014 рік, але на 21% менше, ніж по Україні (4195 грн). Зарплат заборговано на суму 2 мільйони 188 тис. Скрутне економічне становище вплинуло на збільшення кількості отримувачів соціальних допомог - майже 34 тисячі тернополян.  

... І найбільше субсидій 

 В Україні середній розмір призначеної субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг на одне домогосподарство у січні 2016 року збільшився порівняно з відповідним періодом минулого року в 3,7 рази і становив 1319,5 грн.

Про це свідчать офіційні дані Державної служби статистики України.

Серед регіонів найбільший розмір субсидії спостерігався у Тернопільській та Закарпатській областях (1929,4 грн та 1804,8 грн відповідно), найменший – у Києві, Миколаївській та Запорізькій областях (663,9 – 852,2 грн).


Повернутися
26.02.2016
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...