ДЕ Є ЧАЙ, ТАМ У ХАТІ РАЙ

Багато-багато років тому людина зрозуміла, що пити гарячу воду з ароматами і безліччю смаків приємно: вона і заспокоїть, і зігріє, і полікує. І яких тільки трав не вживали люди! Приміром, древні шумери заварювали мирис і вербу. Гіппократ, побувавши у Скіфії, писав про використання ревеню, полину та інших рослин. А тим часом у теплих краях, на сході планети, росла маленька рослина під назвою «чай», яка згодом підкорила весь світ.

Крім звичайного зеленого і чорного, п’ють чай квітковий, ягідний, лісовий, комбінований, який, крім смаку та аромату, має ще і певні лікувальні властивості. Багатьом подобається липовий, м’ятний, малиновий, трояндовий, жасминовий і ще багато інших. Готує чаї кожен по-різному. Квіти і листя заварюють у порцеляновому чайнику, заливаючи крутим окропом і кілька хвилин тримають на слабкому вогні, або просто настоюють.

 А головне — смачно приготований чай збирає за столом усіх найрідніших, спонукає до теплої затишної розмови і об’єднує ще більше.  

Чаюємо з користю

Один з найкорисніших чаїв  — шипшиновий. Ні для кого не секрет, що ця ягода — одне з див природи, джерело вітаміну С. На одну склянку беріть 5-6 ягід сушеної шипшини, їх краще заздалегідь розім’яти. Настоювати чай із шипшини можна по-різному: або залити холодною водою і, довівши до кипіння, настояти 20-30 хвилин, або настояти півтори-дві години в термосі, заливши ягоди окропом. Добре додати ще й сухі пелюстки квіток шипшини. А наприкінці додати трішки меду і, якщо бажаєте, скибочку лимона.

Прекрасно тонізує, повертає ясність думки і, завдяки цьому, особливо показаний людям інтелектуальної праці і творчих професій імбирний чай. Корінь імбиру сприяє розрідженню крові, тому багато хто серед лікарів Сходу вважає, що імбир є засобом профілактики пухлин. Також імбирний чай допомагає травленню і дуже добре впливає на колір шкіри, а ще сприяє швидшому обміну речовин, за що його особливо шанують жінки — сприяє ж бо нормалізації маси тіла. І, звичайно, імбирний чай з лимоном — це один iз найкращих засобів для профілактики застуди.

  На літр води потрібно: столова ложка дрібно натертого імбиру (можна порізати тоненькими пластинками), лимон чи апельсин, 3 столові ложки меду, за бажанням — кілька подрібнених листочків м’яти або дрібка чорного меленого перцю. В окріп кидаємо натертий імбир. Коли він кілька хвилин покипить, проціджуємо в чашку, додаємо перець, лимон (апельсин), м’яту і мед. Пити гарячим — дуже смачно.

 Липовий чай. Він незамінний при застудних захворюваннях. Одну столову ложку висушеного липового цвіту залити літром окропу і настоювати 15 хвилин. Пити краще з медом або варенням.  

Скуштуйте і чай з листя малини та ожини — він чудово втамовує спрагу і регулює діяльність шлунково-кишкового тракту. У нього добре додати свіжі (заморожені, перетерті) або сушені ягоди, варення. Ароматний і приємний напій можна приготувати, заваривши листя чорної смородини. У нього також можна додавати сушені смородинові ягоди, варення зі смородини або смородину, протерту з цукром.

Добре додавати в чай листя яблуні, вишні, брусниці, чорної смородини, ожини, малини, пелюстки троянди.

До заварки чаю (чорного чи зеленого) добре «пасують» трави: чебрець, м’ята, звіробій. Свіжий лісовий аромат, кислуватий присмак надають чаю соснові та ялинкові голки. Пропорцію для змішування компонентів краще підбирати самостійно, залежно від власних уподобань. Причому до цього питання потрібно підходити дуже творчо і з певною часткою педантизму, бо чай — це комбінація безлічі трав, приправ, рослин, спецій, які лікують, оздоровлюють, запобігають виникненню хвороб і тонізують, але у великих кількостях можуть і зашкодити організму. Тому для лікувального ефекту все-таки потрібно радитися з лікарем, а в самостійному приготуванні з пропорціями лікарських трав не передозовувати.

 

Ще один чай, який цілком претендує на хіт сезону,— обліпиховий чай. В обліписі дуже багато вітаміну С та інших, і вдвічі більше вітаміну Е, ніж в олії, є антиоксиданти і поліненасичені жирні кислоти, що відповідають за здоровий і молодий вигляд шкіри. А ще чай з обліпихи і меду — це найкращий антидепресант. Це довели вчені. Також обліпиха має сильну протизапальну дію. Проте родина, яка любить чаї, нам каже, що найбільша цінність такого чаю,— це його смак. Скуштуємо?

На столову ложку заварки чорного чаю потрібно 350 мл води, 2 столові ложки меду і 100 г обліпихи (чи пюре з неї). Ягоди обліпихи добре промити, пом’яти ложкою в пюре. У термос або чайник покласти обліпихове пюре і чорний чай. Залийте все окропом, укутайте і дайте настоятися 10-15 хвилин. Готовий чай процідити, додавши мед за смаком. Можна готувати цей напій без додавання заварки або із заваркою зеленого чаю — все залежить від ваших смаків.

Кориця плюс водиця

Чаї з корицею — це улюблена тема багатьох чаєманів. Казково ароматний чай з корицею не тільки дуже смачний, а й надзвичайно корисний. Напої, до складу яких входить ця популярна спеція, покращують кровообіг, знижують рівень холестерину в крові і посилюють мозкову діяльність. Приготувати чай з корицею дуже просто, а безліч рецептів допоможуть вам вибрати напій до смаку, який буде зігрівати вас у холодну пору року.

  Потрібно: 1-1,5 л води, 2 столові ложки чорного чаю, паличка кориці, два яблука і 2 столові ложки меду. В окріп додати яблука, порізані шматочками, і корицю. Все треба довести до кипіння, але не кип’ятити. Процідити в чайник, дати настоятися 5 хвилин і додати мед. Усе, більше нічого і не потрібно!

Для любителів прянощів є чудовий рецепт чаю з корицею і гвоздикою. Знадобиться (на дві чашки чаю) паличка корицi, півтори столові ложки чорного чаю, 2 суцвіття гвоздики і мед за смаком. Насамперед потрібно зварити пряну воду: в каструлю виливаємо 2 склянки води, додаємо корицю і гвоздику і доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь і варимо спеції 5 хвилин, залежно від того, наскільки пряний смак ви хочете отримати в результаті. Далі засипаємо чай, швидко знiмаємо каструлю з вогню і розливаємо ароматний напій по чашках, додаючи мед за смаком.

І зараз, коли на вулиці холодно і волого, чашка ароматного чаю зігріє вас, підбадьорить і навіть убереже від застуд. Яким буде ваш чай — вибирати вам.  


Повернутися
18.02.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...