«СТРИЖЕМО» ДЕРЕВА

 Зима – найкращий час приводити до ладу плодові дерева, і перед вами простий спосіб, як зробити це у три кроки.

За декілька років після дбайливого висадження плодових дерев, більшість господарів отримують вбогі кущі-переростки, а не бажаний едемський сад. Рецепт для збереження плодових дерев привабливими та продуктивними – їх щорічна обрізка.

Не переймайтеся, обрізка дерев – за рівнем складності далеко не нейрохірургія, як може здатися на перший погляд. Хтось із фермерів може стверджувати, що різні плодові дерева обрізаються по-різному, що в деякій мірі правда, але існує проста триступенева процедура, що працює для переважної більшості плодових дерев.

Поза тропічною зоною, більшість з нас мають справу з насіннєвими деревами (яблука, груші, айва) або кісточковими (персики, вишні, абрикоси, сливи). Цей триступеневий метод підходить для обох варіантів.

Хоча літня обрізка не є шкідливою для дерев, взимку це робити значно простіше. Адже на деревах немає листя і так значно зручніше, бо є можливість бачити, що ви робите.

Крок 1: підчищення

Почніть з обрізки обмертвілих, пошкоджених або хворих гілок.

Паростки виходять з основи стовбура? Якщо це так, видаліть їх: технічно вони називаються «присоски» і насичуються радше від кореневища, ніж від плодоносів на вершині.

Як на рахунок підозріло прямих пагонів, що відростають від деяких основних гілок? Ці прямі, ідеально вертикальні відростки, або ж «відростки, наповнені водою», повинні також бути вилучені.

Проробляючи усі ці зачистки, важливо підрізати гілки на рівні з більшими кінцівками, з яких вони ростуть, а не залишати маленькі пеньочки.

Крок 2: Розрідження

Мета розрідження – надати доступ світлу і повітрю. Це підвищує продуктивність дерева і зменшує проблеми зі шкідниками та хворобами.

Для початку, видаліть всі гілки, які ростуть вниз, до центру дерева або такі, що перетинаються з іншими гілками.

Як тільки їх не стане, відступіться від дерева і погляньте на нього. Ваша ціль – рівномірно розміщені гілки, що виходять з центру і складаються в приємний, схожий на фрактальний, візерунок.

Ви бачите місця, де кілька гілок конкурують одна з одною? Перед вами можуть бути дві або більше гілок, що зростають з однієї промежини під вузьким кутом, або ж з різних точок, але паралельно, одна над іншою.

Якщо це так, розчистіть все навколо тієї гілки, яка здається вам більш здоровою і під кращим кутом. Більш широкі кути можуть ламатися, при обтяженні вагою плодів, а більш вузькі кути призведуть до кущистості та появи плодів, розміщених надто високо, щоб їх зірвати.

 Далі, як і раніше, розчищайте дерево до тих пір, поки між гілками не утвориться прогалин в добрих 15–30 см. Чим менші гілки, тим ближче вони можуть бути одна від одної.

Так само, як і при розчищенні, усі порізи для розрідження повинні виконуватися у рівень з гілками.

Крок 3: «Стрижка»

Останній крок найпростіший – ви фактично робите дереву «стрижку».

Ідея полягає в тому, щоб обрізати найвіддаленіші від центру дерева гілки, таким чином вкоротивши їх та залишивши товщі, а не довгі та тонкі.

Це робиться з метою вберегти їх від тріщин під вагою плодів, але ентомологи (вчені, що вивчають фрукти) скажуть вам, що це також спричиняє явище, коли гормони дерева активують ріст нижче крони, що добре для більш дрібних, більш плідних дерев.

«Стрижка» дерева означає зрізування 20–30% його минулорічного зросту. Ви можете відрізнити торічне зростання від дворічного зростання по зморшкуватому кільцю кори, що оточує кожне стебло. Залежно від енергійності дерева, це може бути від 5 см до 120 см від кінчика кожної гілки.

На відміну від попередніх етапів, ці прорізи робитимуться до половини кожної гілки. Де саме ви робите надріз теж важливо. Надрізайте кожну гілку в точці на 0,5-0,6 см вище бруньки, яка звернена в тому напрямку, в якому ви хочете, щоб росла гілка в наступному році. Якщо поблизу з лівого боку є інша гілка, обрізайте так, щоб брунька опинялася з правого боку гілки.

 Поради з підрізання:

    Точні, легкі розрізи робляться добре нагостреними ножицями: якщо ви не знаєте, як наточити їх самостійно, спеціалізовані магазини часто пропонують таку послугу за невелику плату

    В якості заходу з профілактики захворювань, опустіть леза ножиць в розчин ізопропілового спирту на 30 секунд, щоб продезінфікувати їх, перш ніж перейти до підрізання іншого дерева

    Підчистіть простір навколо дерева, особливо, якщо він містить будь-який хворобливий матеріал


Повернутися
05.02.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...