ЗА ВІКНОМ — МОРОЗ, НА ВІКНІ — РОЗСАДА…

Лютий - це вже початок дачного сезону, а точніше - початок посівів овочів та квітів на розсаду. Щоб отримати багатий врожай овочів і виростити найкрасивіші квіти, потрібно правильно посіяти насіння на розсаду, дотримуючись певних правил і застосовуючи деякі секрети.

У справі вирощування розсади важливо все: дата в календарі, температура повітря, довжина світлового дня, тала вода і фази Місяця.

Що ж можна садити в лютому?

 Переваги раннього висіву насіння полягає в наступні нюанси:

  • отриманні сильної витриманою розсади, яка формує великі плоди або суцвіття, вимагаючи меншого відрізка часу для їх розвитку протягом короткого теплого сезону;
  • можливості вирощування здорових рослин;
  • економії фінансових ресурсів на покупку тепличних паростків, які можуть бути вибагливими до натуральних умов вирощування.

Можливі проблеми, що виникають при ранньому висіві насіння в грунт:

  • короткий світловий день, зводить до мінімуму поглинання ультрафіолету в цілях ефективного фотосинтезу;
  • обов’язкова необхідність підтримки оптимального температурного режиму для розвитку пагонів;
  • обов’язкова необхідність у контролі вологості щоб уникнути розвитку грибкових захворювань молодих сходів.

Підготовка насіння до сівби. Існує безліч передпосівної підготовки насіння. Звичайно, існують дуже результативні методи, але вони вимагають певного часу на підготовку. Якщо ж його хронічно не вистачає, вистачить дуже простих прийомів. Спочатку насіння потрібно прогріти протягом 2-3 годин на батареї, для цього просто насипте їх на якесь плоске блюдце або піднос. Для знезараження насіння не обов'язково використовувати марганцовку, достатньо якийсь час просто потримати їх на сонячному світлі або під ультрафіолетовою лампою. Потім потрібно впорядкувати найкраще насіння. Для цього просто насипте їх у миску з водою. "Неповноцінні" насіння спливуть, а ті, які вам потрібні, осядуть на дно. Відібране для посіву насіння потрібно замочити на 2 тижні, це і прискорить весь процес, і одночасно дозволить вам відібрати тільки те насіння яке зійде. Візьміть невеликі квадратики чистої білої тканини розміром приблизно 10х10 см., на кожен з них розкладіть насіння певного сорту, загорніть тканину, покладіть на скляне або керамічне блюдце, на блюдце наклейте етикетку з назвою. Потім рясно змочіть всі ваші "ганчірочки", поставте всі блюдця на піднос, надіньте зверху поліетиленовий пакет і поставте на батарею. Час від часу контролюйте вологість, тканина не повинна пересихати. Але це буде нескладно: пересихання перешкоджатиме поліетилен. Через 2-3 тижні, залежно від виду насіння, відберіть тільки те, яке проросло, їх і висівайте на розсаду. Це будуть кращі насіння. Насіння, яке проросло пізно, не дасть рекордних врожаїв.

Правильна посадка. Сійте намочені насіння тільки у вологу землю. І намочене, і сухе насіння відразу після висадки рясно полийте. Грунт для посадки теж повинен бути "правильним". Зараз у продажу безліч різноманітних грунтів, підібрати щось для себе - питання експерименту. Але і тут є секрет. Ви ж вирощуєте розсаду саме для своєї ділянки, і тому 50% всієї грунтової суміші повинен складати грунт з вашої ділянки. Це важливо. Це дозволить розсаді спочатку "налаштуватися" правильним чином. Подбайте про це ще з осені, і припасіть деяку кількість такого грунту

Ємності для розсади. Одні з найкращих горщиків для розсади - обрізані молочні пакети і коробочки з-під сметани і йогурту, в денці яких пророблено 5-6 дренажних отворів. Вони добре тримають форму і не розмокають, а також володіють достатнім обсягом для забезпечення гарного хживлення розсади, особливо тій, яка підросла. Адже секрет успіху - рання посадка, а значить, вашій розсаді належить "жити" в цих горщиках кілька місяців, тому має бути достатньо місця і поживних речовин. Коли ви будете висаджувати розсаду в грунт, просто розріжте пакет: у вас в руках буде хороший земляний "кубик", і коріння не будуть пошкоджені. Хороші горщики для розсади також можна зробити і самим. Вони являють собою "кубики" з звичайного поліетилену, а склеїти такі кубики можна за допомогою звичайної праски. Розмір - по потребі, не забудьте також проробити в них отвори для дренажу. Торфоперегнійні горщики дуже хороші тим, що розсаду прямо в них можна висаджувати в грунт, ніякого травмування коренів при цьому не відбувається, посадка дуже проста. Але потрібно пам'ятати, що у них не надто великі розміри, і якщо тримати в них розсаду кілька місяців, вони можуть розмокнути від поливів.

Тала і "жива" вода. І ще один секрет: до появи 3 - 4 справжніх листочків поливайте розсаду талою водою. Для цього приносите сніг з балкона або з вулиці в невеликому відерці. А ще - ви самі можете приготувати "живу воду" для поливу розсади. Для цього поставте чайник з водою на вогонь, і як тільки почнуть виділятися перші бульбашки, вимкніть нагрів і швидко охолодіть чайник під струменем холодної води. Але користуватися цим сильнодіючим засобом потрібно дуже рідко: не більше 2 разів за весь час вирощування розсади в будинку.

Як обладнати місце для розсади. Розсаді потрібно багато світла, але як бути, якщо на підвіконні не вистачає місця? Найпростіший варіант - підставте до вікна стіл або змайструєте з фанери приставну П -подібну конструкцію. Батарею оберніть світлою бавовняною тканиною і зав'яжіть. Хоча б раз на 2 дні повертайте розсаду. Звичайно, умови в міській квартирі далекі від ідеальних, але все ж цих нехитрих прийомів необхідно і достатньо для отримання непоганий розсади. Таким чином, на самому початковому етапі, правильно підготувавши і посіявши насіння, ви вже зробили все можливе для того, щоб ваші рослини були здорові і порадували вас щедрим урожаєм.


Повернутися
29.01.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...