СМАЧНА НЕБЕЗПЕКА, АБО ЧОМУ КОВБАСА ДО РАКУ ДОВЕДЕ
Виробництво м’яса і м’ясних продуктів зростає у всьому світі. Його споживання (у розрахунку на одну людину) за останні 50 років подвоїлося. І цей показник стабільно зростає. Тим часом Всесвітня організація охорони здоров’я застерігає: м’ясні продукти здатні викликати захворювання на рак. За результатами 800 досліджень бекон, сосиски і ковбаса потрапили у список канцерогенних продуктів — поряд із миш’яком та азбестом. А канцерогени, як відомо, — потужні провокатори онкологічних недуг.
У доповіді ВООЗ говориться, що 50 грамів м'ясних продуктів в день (менше двох скибочок бекону) збільшують ризик розвитку раку кишечника на 18 відсотків.
Канцерогенну дію, вказали автори доповіді, мають добавки для продовження терміну придатності або підсилення смаку, які кладуть в готові м'ясні продукти.
За результатами дослідження, дієти, до яких входить оброблене м'ясо, мають зв’язок з серцево-судинними захворюваннями, раком та передчасною смертю.
У своїй статті в журналі BMC Medicine дослідники зазначають, що сіль та хімікати, які допомагають довше зберігати м'ясо, можуть шкодити здоров’ю.
Британський фонд серцевих захворювань рекомендує надавати перевагу більш пісному м'ясу.
Під час дослідження вчені стежили за людьми з десяти європейських країн, витрачаючи на кожного піддослідного в середньому по 13 років.
Спосіб життя
Робота вчених показала, що люди, які їдять багато обробленого м'яса, також більш схильні до куріння, ожиріння та інших звичок, які шкодять здоров’ю.
Однак, за даними дослідників, навіть якщо врахувати всі ці чинники та виключити їх, оброблене м'ясо все одно завдає шкоди здоров’ю.
Кожна 17-а людина, за життям якої спостерігали дослідники, померла. Однак, ті, хто їсть понад 160 г обробленого м'яса на день – приблизно дві сосиски та скибку бекону, - мають на 44% вищі шанси померти протягом наступних 12,7 років, ніж ті, хто їсть близько 20 г м'яса.
У близько 10 000 випадків причиною смерті був рак, а в 5500 – проблеми з серцем.
Професор Сабіна Рорманн з Університету Цюриха сказала ВВС: "Високе споживання м'яса, особливо обробленого, пов’язане з менш здоровим способом життя".
"Однак навіть виключивши куріння, ожиріння та інші чинники, які впливають на здоров'я, ми все одно вважаємо, що у споживанні обробленого м'яса є небезпека", - додала вона.
"Кинути курити – ще важливіше, ніж їсти менше м'яса, але я б порадила людям зменшити кількість м’ясного в дієті", - додала професор Рорманн.
Ще на початку 2014 року відомий англійський шеф-кухар Джеймі Олівер у своєму телевізійному шоу розкрив рецептуру гамбургерів, що їх готують в одній із найвідоміших світових мереж громадського харчування.
Олівер назвав м’ясну начинку «рожевою тванню». Виявляється, м’ясо для гамбургерів обезжирюють і надають йому «їстівного» вигляду за допомогою гідроксиду амонію. Фактично, це аміак. Звісно, виробники «рожевої твані» подали на телеведучого до суду. І з тріском програли процес...
Фахівці ВООЗ наголошують, що більшість промислових продуктів із переробленого м’яса — не просто шкідливі для здоров’я, а смертельно небезпечні. Регулярне вживання «сучасного м’яса» з прилавків здатне спровокувати рак кишечнику, стверджують експерти.
← Повернутися