ІШОВ, ПІДСКОВЗНУВСЯ…

5 порад, як уникнути травм в ожеледицю

Взимку ймовірність отримати травму внаслідок падіння збільшується в кілька разів. Це й не дивно, адже на вулиці - ожеледь. А ми так часто спізнюємося. Давайте ж дізнаємося, як правильно ходити в ожеледь, і про що варто знати, щоб уберегти себе від падінь і травм.

1. Вибирайте взуття правильно. Для зими, а особливо коли на вулиці ожеледь, точно не підійдуть чобітки на тонкій шпильці. Для того щоб не впасти, необхідно якомога більшу зіткнення ступні з поверхнею, по якій ви ступаєте. Якщо ви не можете носити взуття без каблука, то нехай він буде широким, стійким. А висота його не перевищує п'яти сантиметрів. А краще зовсім купувати чобітки на рівній підошві з глибоким візерунком. Це забезпечить хороше зчеплення. Ні в якому разі не варто купувати на зиму взуття зі шкіряною підошвою - вона неймовірно слизька. Ви будете почувати себе, як на ковзанці. Кращий варіант - поліуретан.

2. Ви можете додатково підстрахуватися від падінь, якщо купите льодоступи - спеціальне пристосування, яке кріпиться на взуття і забезпечує прекрасне зчеплення з поверхнею. Або ж звернутися в майстерню, щоб вам прикріпили спеціальні гумові накладки, які також будуть запобігати ковзання в ожеледь.

3. Навчіться правильно падати. Цьому навіть спеціально навчають спортсменів, які займаються зимовими видами спорту. Адже правильне падіння може істотно знизити ризик серйозної травми. Не варто виставляти руки вперед, коли ви зрозуміли, що падаєте. Так ви підставляєте під удар кисті рук, зап'ястя. Постарайтеся згрупувати своє тіло під час падіння і прийняти позу ембріона - підігніть під себе коліна, притисніть свої лікті до тіла, втягніть шию, прикрийте руками груди. Не дарма ембріони приймають саме цю позу - якщо мама отримає травму живота, всі найважливіші органи ембріона будуть захищені. Не варто падати навзнак. Бережіть також і свою попу від удару. Його силу на себе приймає куприк, а разом з тим і весь хребет. Це досить небезпечно і боляче.

4. Будьте уважні. Ми часто забуваємо про стандартні правила безпеки, коли кудись поспішаємо. Не варто наступати на припорошені снігом ділянки необережно. Під ними може виявитися бруд або гладкий лід. Тому ступайте обережно. Коли ви хочете піднятися сходами в магазин, спочатку спробуйте, наскільки вони слизькі. Часто саме на сходинках люди і падають взимку. Хоч продавці і вішають попереджувальні таблички на двері, не всі на них звертають увагу. Завжди намагайтеся триматися за поручні і ступати потихеньку.


5. Якщо ви все ж впали. Дотримуйтесь спокою і постарайтеся оцінити ситуацію. Якщо ви відчуваєте неприродну біль і різку рухливість суглоба, то це, швидше за все, розтягнення зв'язок. А якщо ваш суглоб нерухомий, то це ознака вивиху. У будь-якому випадку, якщо ви відчуваєте різкий біль, варто неодмінно викликати швидку допомогу для того, щоб визначити ступінь тяжкості травми і призначити правильне лікування. А поки ви чекаєте приїзду лікарів, вам варто знерухомити пошкоджену ділянку, накласти на нього пов'язку і прикласти, по можливості, лід. Не варто намагатися проявити героїзм і самостійно добиратися до будинку. Це тільки посилить травму.


Повернутися
05.01.2016
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...