Весна іде! Городні клопоти несе…

Спочатку було… насіння

Коли настає час засівати грядки й городи, чи не кожен ґазда стикається з проблемою: як обрати насіння. Він знає, що те, що пожне, залежить від того, що посіє. Попри те, що шпальти газет щовесни сповнені порадами та застереженнями щодо неякісного посівного матеріалу, який продаються на ринках області, ризик, що із придбаного насіння замість помідорів виростуть кабачки, не дає господарям спокійно спати… Отож, аби обрати якісне насіння, вимагайте у продавця сертифікат, який видають виробнику на кожну партію насіння (або його ксерокопію). Записи у сертифікаті стосовно назви культури, сорту, походження насіння, дати виготовлення тощо повинні збігатися із позначками на упаковці товару.

Вам сподобалося насіння в упаковці? Дуже добре, візьміть пакетик в руки і знайдіть на зворотній стороні «реалізувати до ...». Бажано, щоб стояв відбиток дати кінця цього року, а ще краще, майбутнього. Це дуже важливо! Інакше, якщо насіння «прострочене», всі старання підуть прахом.

 Куди сіяти?

Вам будуть потрібні розсадні ящики глибиною 8 см. Нині у різних магазинах величезний вибір місткостей для розсади (пластикові касети, торф’яні горщики, таблетки контейнери, міні-теплички тощо) на будь-який смак, колір і гаманець.

Якщо не хочеться витрачати гроші на придбання спеціальної тари, можна використовувати ємкості від продуктів (морозива, тортів, кондитерських виробів і навіть пакети від соку і молока). Стаканчики від йогуртів відмінно підходять для вирощування розсади без подальшої пікіровки. Важлива деталь: посуд від молочних продуктів перед використанням необхідно ретельно промити содовим розчином. Потім в ньому необхідно проробити дренажні отвори і саморобний посуд для розсади готовий і його можна заповнювати.

 Як підготувати грунт?

Куплений грунт бажано, хоча і не обов’язково, перед посівом обробити. Для цього приготуйте гарячий міцний розчин перманганату калію: у дволітрову пляшку з гарячою водою насипте кристали марганцівки. Дайте їм повністю розчинитися. Розчин повинен бути густого фіолетового кольору. Насипте  грунт в розсадні ящики і саме там пролийте його щойно зробленим розчином. Воді дайте стекти, а землі охолонути і підсохнути.

Але перш ніж ви займетеся безпосередньо грунтом, на дно ємності з дренажним отвором засипте дрібний керамзит шаром в 10 мм. Врахуйте, що землю слід насипати не до самих країв ємності, а з таким розрахунком, щоб можна було присипати висаджені насіння і поливати їх. Грунт необхідно ущільнити (притиснути) по краях ємності, щоб він, підсихаючи, не відставав від стінок тари.

 Сію, сію, посіваю…

Дуже дрібне насіння зручніше сіяти, якщо змішати його з сухим чистим дрібним річковим піском 1:6 або вмістом випитого чайного пакетика.

Насінню для того, щоб прорости, світло не потрібне. Тому до появи сходів посіви не обов’язково тримати на підвіконні. У цей відповідальний момент насінню потрібна вологість. Для досягнення парникового ефекту накриваємо ємності з посівами харчовою плівкою або пакуємо контейнер в поліетиленовий пакет. При утворенні конденсату знімаємо покриття, струшуємо краплі (в цей час провітрюється субстрат) і накриваємо знову.

З появою сходів посіви переставляємо до світла, краще всього на підвіконня. Але стежите, щоб не було різких перепадів температури - від цього розсада дуже страждає.

З метою профілактики важливо: не сіяти насіння надто густо, періодично провітрювати сходи, не заливати : субстрат повинен бути постійно вологим, але не мокрим, забезпечити гарне освітлення, підтримувати температуру в приміщенні не більше 15-20 градусів за Цельсієм.

До чого тут місяць?

Досвідчені квітникарі, перш ніж почати роботу, обов’язково заглядають у місячний календар. І, переконавшись, що день сьогодні відповідний, приступають до посівів або іншим маніпуляцій з рослинами. Знавці підтверджують, що при обліку фаз Місяця сходи виходять дружними, сіянці не страждають від захворювань, розсада добре приймається після пересадки, а цвітіння надзвичайно пишне і ефектне.

Як працює календар? У день молодика, за кілька днів до і після посадка не проводиться. Все, що росте вгору, саджають у період зростаючого Місяця, відразу після молодика. А коренеплоди висаджують при спадаючому Місяці (ану ж раптом ви захочете посадити морквину або інший коренеплід). Отож, читайте місячний календар і слідуйте його рекомендаціям.

 
 

Повернутися
12.03.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...