ГОТУЄМОСЬ ДО РІЗДВА:

МЕНЮ З 12 СТРАВ

На черзі найсвітліше свято в календарі – Різдво. На відміну від більшості країн світу, це свято українці відзначають, дотримуючись багатьох споконвічних традицій і звичаїв. Приємно бачити, що молоді сім’ї переймають від батьків звичку готувати кутю, сідати за святковий стіл щойно на небі з'явиться перша зірка, а дітлахи ходять колядувати, приносячи у кожну домівку радість і веселощі.

Всі, напевно, знають, що для різдвяного столу традиційно готують 12 страв. Згідно з християнськими звичаями, вони символізують 12 апостолів.

Звичайно, святкове меню дещо змінилось за останні кілька десятиріч, особливо в містах. Та зазвичай головної умови намагаються дотримуватись – усе повинне бути пісним.

Пропонуємо вам меню для української святої вечері:

 КУТЯ

Ця страва є головною на столі! Цікаво, що кожен інгредієнт має своє особливе значення. Так вважається, що мак – це молодість, пшениця – життя, мед – здоров’я, горіхи – достаток, родзинки – любов.

Є безліч рецептів приготування куті, ось один з них:

Інгредієнти:

    пшениця;

    мак;

    волоські горіхи;

    мед;

    родзинки;

    вода або узвар.

 Спосіб приготування:

Пшеницю відварюємо так, щоби вона була м’якою, але не розвареною. Розминаємо мак, щоби з нього "пішло молочко". Тим часом подрібнюємо волоські горіхи і розпарюємо родзинки. Змішуємо все, додаємо кілька ложок меду і ретельно перемішуємо. Заливаємо отриману кутю невеликою кількістю теплої кип’яченої води або узваром.

 УЗВАР

Друга за важливістю страва на різдвяному столі.

Інгредієнти:

    сушені фрукти (яблука, груші, сливи, родзинки);

    цукор або мед.

Спосіб приготування:

Сушені фрукти ретельно миємо і кладемо в киплячу воду і варимо 15 хвилин. Додаємо цукру або меду і доводимо до кипіння. Готовий узвар повинен настоятись в прохолодному місці впродовж кількох годин. Для смаку можна додати трішки лимонного соку.

 БОРЩ

Куди ж без української традиційної страви! Щоправда, не слід забувати, що страви в цей день повинні бути пісними.

Інгредієнти:

    Картопля - 4-5 шт.;

    Морква - 1 шт.;

    Цибуля ріпчаста - 1 шт.;

    Буряк - 1 шт.;

    Капуста - 250 г;

    Часник (зубці) - 3-4 шт.;

    Вода - 2,5 л;

    Лист лавровий - 2 шт.;

    Перець чорний горошок - 4 шт.;

    Перець духмяний горошок - 3 шт.;

    Сіль;

    Олія соняшникова (рафінована);

    Паста томатна - 4-5 ст. л.

Спосіб приготування:

Буряк чистимо і натираємо на найбільшій тертці, скроплюємо лимонним соком чи ложечкою оцту(щоб він зберіг гарний червоний колір після смаження). Додаємо томатну пасту, 1-2 ложки олії, 2-3 ложки води. Все це тушимо на пательні під кришкою на маленькому вогні 8-10 хвилин.

Окремо смажимо на олії цибулю, порізану кубиками. Коли цибуля підсмажиться майже до готовності — додаємо моркву, теж натерту на найбільшій тертці. Тримаємо на вогні ще 2-3 хвилини.

У киплячу воду вкидаємо почищену і порізану невеликими кубиками картоплю, перець духмяний і чорний, солимо. Через 10 хвилин додаємо тонко пошатковану капусту. Через 5-7 хвилин додаємо обсмажені цибулю і моркву. Ще через 5 хвилини - бурякову масу. Варимо ще 2-3 хвилини. Додаємо лавровий лист, подрібнений часник і знімаємо з вогню. Даємо настоятись борщу 5 хвилин. Лавровий лист виймаємо.

Можна додати в борщ готову зварену заздалегідь квасолю, але зменшити кількість картоплі.

 ПАМПУШКИ

Як же український борщ, та й без пампушок ;)

Інгредієнти:

    Борошно – 1.5 скл.;

    Молоко - 3/4 скл.;

    Цукор  – 1 ст.л.;

    Дріжджі свіжі – 10г;

    Рослинна олія – 2 ст.л.;

    Часник - 3 зубка;

    Квас для часникової заправки – 1/3 скл.

Спосіб приготування:

В теплому молоці розводимо дріжджі, сіль, цукор, додаємо рослинну олію і борошно, замішуємо тісто і залишаємо для бродіння. Коли воно буде готовим, розділяємо його на невеликі шматочки, скочуємо кульки і викладаємо на деко, змащене олією. Випікаємо при температурі 180-210 градусів.

Поки пампушки випікаються, товчемо часник, додаємо сіль, рослинну олію, квас і рівномірно все перемішуємо. Отриманою заправкою поливаємо готові пампушки. Подаємо гарячими до борщу та сметанки.

 СІЧЕНИКИ З ГОРОХУ

Інгредієнти:

    Горох – 2 скл.;

    Манна крупа – 4 ст.л.;

    Олія – 2,5 ст.л.;

    Яйця – 2 шт.;

    Панірувальні сухарі – 3 ст.л.;

    Цибуля ріпчаста – 1 шт.

Спосіб приготування:

Горох замочуємо на ніч, відварюємо і перетираємо через сито. Перемішуємо із густою манною кашею. Додаємо підсмажену цибулю, попускаємо через м'ясорубку. Заправляємо сирими яйцями, солимо, перчимо. Робимо котлети, обвалюємо їх у сухарях і смажимо до золотистого кольору. Перед подачею на стіл поливаємо теплою олією.

 ГОЛУБЦІ З РИСОМ І ГРИБАМИ

Інгредієнти:

    Рис – 250 г;

    Сухі гриби – 50г (або свіжі печериці – 300-500 г);

    Цибуля ріпчаста (середня) – 2 шт.;

    Сіль, перець – за смаком;

    Капуста (велика) – 1 шт.;

 Спосіб приготування:

Запарюємо рис у великій кількості води (на 1 мірку рису – 2,5 мірки води). Сухі гриби попередньо замочуємо і відварюємо; виймаємо з відвару і дрібно нарізаємо. Відвар не виливайте! Цибулю дрібно нарізаємо і злегка підсмажуємо. Коли вона стане прозорою, додаємо гриби. (Якщо ви готуєте зі свіжих печериць, гриби потрібно смажити до того моменту, коли вони почнуть пускати сік). Всі інгредієнти змішуємо, солимо, перчимо.

Капусту розбираємо на листя, запарюємо, з кожного листка вирізаємо прожилки. На середину листка ставимо начинку і завиваємо голубець.

Готові голубці тісно складаємо до каструлі із товстим дном, заливаємо грибним відваром так, щоби рідина майже повністю їх покрила (якщо не вистачає грибного відвару, доливаємо окропу), накриваємо кришкою і ставимо в духовку на 1,5 год. При можливості, дати їм настоятись.

 ВАРЕНИКИ

Основним для різдвяних вареників є традиційне тісто, а от начинка – це вже питання вашої фантазії :)

Інгредієнти:

    Борошно;

    Вода.

Спосіб приготування:

Наші господиньки споконвіку знали кілька таємниць приготування тіста на вареники:

Варіант 1: насипаємо борошно на стільницю гіркою, робимо заглиблення всередині та вливаємо туди воду. Тісто замішуємо спочатку ножем, а потім руками, щоби воно було еластичним та м'яким, і не прилипало до рук чи стільниці.

Варіант 2: наливаємо воду до миски, домішуємо сіль і починаємо потроху додавати борошно.  Співвідношення повинне бути таким: одна склянка води – 3 склянки борошна – половина чайної ложки солі. Тісто місимо спочатку дерев’яною ложкою (кописткою), а потім руками. Коли тісто стане достатньо густим, викладаємо його на стільницю і вимішуємо до потрібної консистенції. Готове тісто загортаємо у серветку і залишаємо на стільниці на 10-15 хвилин.

Однією з таємниць, якими користувались українські господиньки, було те, що вони замішували тісто на відварі з картоплі (воді, у якій варили картоплю).

Формувати самі варенички можна теж різними способами:

можна відщипувати невеличкі шматочки тіста, скочувати в кульки, посипати їх борошном і розкачати на паляничку;

можна розділити тісто на частинки, розтягнути їх джгутиком і порізати на рівні шматочки, з яких вийдуть палянички;

можна ціле тісто розкачати паляничкою і склянкою вирізати кружечки потрібної форми.

А начинкою  для різдвяних вареників може бути усе, що завгодно: мак, картопля, капуста, гриби, сушені чи свіжі фрукти, ягоди, квасоля, крупи, домашній сир… одним словом, вмикаємо фантазію ;)

 ФАРШИРОВАНІ БУРЯЧКИ

Інгредієнти:

    буряк — 1 кг;

    морква — 0,5 кг;

    рослинна олія — 100 г;

    цибуля ріпчаста — 3–4 шт.;

    зелений салат — 3–6 листків;

    оцет яблучний — 1 ч.л.;

    зелень петрушки, кропу, кінзи;

    сіль, перець мелений – за смаком.

 Спосіб приготування:

Миємо буряк і відварюємо його. Моркву нарізаємо дрібними шматочками і злегка обсмажуємо з цибулею. Коли буряк охолоне, чистимо його, знімаємо верхівку, яка слугуватиме "кришкою". Вирізаємо середину і пропускаємо її через м’ясорубку. Отриманий "фарш" змішуємо з обсмаженими овочами, додаємо зелень, заправляємо оцтом, сіллю і перцем. Перемішуємо все і наповнюємо отриманою начинкою бурячки. Накриваємо кришкою, прикрашаємо кільцями цибулі й подаємо на листках салату.

 ШУЛИКИ З МЕДОМ

Інгредієнти:

    Борошно – 3 скл.;

    Вода – 1 скл.;

    Сода – 1/2 ч.л.;

    Олія – 2/3 скл.;

    Мак – 1 скл.;

    Мед – 1 скл.;

    Кориця, сіль – за смаком.

Спосіб приготування:

Просіюємо борошно, додаємо сіль, соду, вливаємо воду і півсклянки олії. Замішуємо тісто і даємо йому настоятись. Мак перетираємо до появи молочка. Тісто вимішуємо, розкачуємо коржі завтовшки в палець і робимо надрізи у формі ромбиків. Обсмажуємо на пательні з обох боків, а готові коржики розламуємо по надрізах. Викладаємо в глибокий посуд, поливаємо медом і посипаємо корицею і маком.

 РІЗДВЯНІ ЗІРОЧКИ

Інгредієнти:

Борошно – 200 г;

Маргарин – 150 г;

Варений жовток – 1 шт.;

Сода – на кінчику ножа;

Цедра лимона;

Ванілін;

Мелені горіхи – 20 г;

Варення.

Спосіб приготування:

Посічений маргарин змішуємо з борошном, додаємо розтертий варений жовток, цедру лимона, ванілін і вимішуємо тісто. Розкачуємо паляничку завтовшки 3 мм, вирізаємо зірочки, скроплюємо водою і посипаємо меленими горіхами. Спечені зірочки зліплюємо по дві за допомогою варення.

 МАЧАНКА

Інгредієнти:

    Сухі гриби – 100 г;

    Борошно –  60 г;

    Часник –  10 г;

    Перець, сіль –  за смаком;

    Цибуля –  100 г;

    Олія –  40 г.

Спосіб приготування:

Гриби вимочуємо протягом 2-3 годин і варимо до повної готовності. Додаємо злегка підсмажене і розведене водою борошно і ще раз проварюємо. Заправляємо розтертим часником, меленим перцем, сіллю та дрібно порізаною підсмаженою цибулею. Подаємо до столу з чорним хлібом.

 САЛАТ ІЗ БІЛОЇ КВАСОЛІ

Інгредієнти:

    Біла квасоля – 300 г;

    Рослинна олія – 3 ст.л.;

    Цибуля ріпчаста – 1 шт.;

    Солодкий болгарський перець – 1 шт.;

    Часник – 4 зубка;

    сіль, томатна паста, оцет – за смаком.

Спосіб приготування:

Квасолю замочуємо на ніч. Після цього, відварюємо її до м'якості в невеликій кількості води (до повного її випарювання). У ще теплу квасолю вливаємо рослинну олію. Додаємо потовчений із сіллю часник, натерту на дрібній тертці цибулю, дрібно нарізаний перець, томатну пасту й оцет за смаком.

Звичайно, дотримуватись цього святкового меню не обов’язково. У кожного регіону, області чи, навіть, міста є власні традиційні страви. Але, можливо, якийсь з цих смаколиків припаде вам до душі

Смачної вам куті та веселих свят!

 


Повернутися
31.12.2015
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...