БЮРОКРАТИ, НА ВИХІД!

Закон про Державну службу, за яким державні службовці будуть призначатися за конкурсом, а можливість міністрів впливати на кадрову політику міністерства обмежиться, ухвалила Верховна Рада 10 грудня.  

«За» проголосували 261 депутат.

За законом розділено політичні посади і посади державних службовців, окремі категорії посад виводяться з державної служби. Таким чином обмежується політична діяльність державних службовців. 

Реформування триватиме близько трьох років. Нова редакція закону допоможе врегулювати статус держслужбовця, посилить персональну відповідальність кожного чиновника та створить умови прозорої діяльності державних органів влади. А вищим держслужбовцям, пише “20 хвилин»,  заборонять поєднувати держслужбу з обов'язками депутата місцевих рад

На посаду – через прозорий конкурс

Вводиться посада секретаря міністерства, який опікуватиметься кадровими питаннями, буде відповідати за реформи.

Згідно з законом, набір кадрів відбувається лише через прозорі конкурси. Законом визначається процедура створення комісії, яка обиратиме державних службовців.

Крім того, представники громадянських об'єднань, наукових установ та інші експерти, які входять до складу конкурсної комісії, відтепер підпадають під дію закону про запобігання корупції, і повинні оприлюднювати свої декларації.

За кілька поправок нардепи не голосували. Їх додатково врегульовуватимуть. Йдеться, зокрема, і про питання пенсій держслужбовців, які мають стаж 10 і 20 років.

Закон вступить в силу з 1 травня 2016 року, а не з 1 січня, як планувалося спочатку. Все для того, аби встигнути внести зміни в правові акти.

Тернопільський нардеп 7 та 8 скликань під політсили «Удар» Ігор Побер переконаний, що закон запрацює лише тоді, як буде врегульоване фінансове питання. Доки службовці отримуватимуть зарплатню у тисячу грн., - про яку боротьбу з корупцією можна говорити, запитує нардеп.   

  • Такий Закон нам давно вже був потрібен, - каже Ігор Побер. – Особливих питань в нашої фракції до нього не було, і «Удар» голосував «за». Наші законотворці чимало чого «здирають» з європейських законів. Але ж там демократія дуже давно. І нам важко під це підлаштовуватись. Скажімо, пункт, який копійований суто з європейської практики. Про те, що держслужбовці категорії А не можуть бути представниками партій.

Зарплати потрібно піднімати, адже наразі головний спеціаліст отримує «на руки» 1 050 грн. Частково це впровадили в поліції, де зарплата поліцейського - близько 9 тисяч.

  • Так, вони поки не втратили довіру, не заплямили репутацією корупцією, але, на мою думку, якби тому ж «даішнику» дали зарплату 9 тисяч, навряд чи і він брав би хабарі, - переконаний Ігор Побер. – Доки держслужбовці виживатимуть на ті копійки, змін не буде. Я ще не бачив проекту бюджету, але не думаю, що наступного року буде кардинальне підвищення зарплат.

Громадськість впливатиме на призначення

Свободівець Михайло Головко, народний депутат 7 і 8 скликань, одним з основних «плюсів» нового закону вважає те, що він вбиває корупцію.

  • В Україні більше не буде призначень за квотним принципом, за хабар чи з мотивів особистої вірності, - переконаний нардеп. - Всі призначення – через конкурс. Особливо найвищі. Громадськість вперше отримає вплив на призначення найвищих чиновників держави

Добір на посади категорії «А» здійснюватиме спеціально створений орган – Комісія з питань формування вищого корпусу державної служби. Третину її складатимуть громадські активісти. Також в комісії будуть представники Парламенту, Президента, Уряду, професійних спілок, асоціації роботодавців. За посадою входять голова Антикорупційного бюро та голова профільного агентства з питань державної служби.

Таке широке представництво та участь громадськості унеможливлять маніпуляції та «договорняк» при призначеннях на найвідповідальніші позиції, переконаний п. Михайло.

  • Звільнення чиновника від політичних впливів - повна заборона участі держслужбовців категорії «А» в політичних партіях – це також «плюс», - вважає п. Головко. – Як і розмежування патронатних, політичних та адміністративних посад.

Патронатні посади – радники, прес-секретарі, помічники втрачають статус держслужбовців. Логіка проста: нема конкурсу – нема статусу.

Позитивом є, переконаний нардеп, строкове призначення для найвищих держслужбовців.

Чиновники категорії «А» призначатимуться на 5 років. Перебування на посаді – не довше двох строків.

«Плюс» - деполітизація службовців

Народний депутат від Об’єднання «Самопоміч» Тарас Пастух виділяє серед найбільших плюсів конкурсний відбір, деполітизацію службовців та питання статусу державної мови.

  • Фракція "Об'єднання "САМОПОМІЧ" підтримала Закон про державну службу, - каже Тарас Пастух. - Основною позитивною зміною закону є конкурсний відбір для всіх держслужбовців. Це було нашою ключовою позицією, яку ми відстоювали у дискусіях з Кабміном, бо вони хотіли залишати деякі посади на розсуд міністрів.

Ще дві позиції, за які боролися і змогли домогтися, - це деполітизація держслужбовців і втрата політичного впливу на них безпосередньо та питання статусу державної мови в держслужбі.

  • Законом ми також передбачили досить значне скорочення числа держслужбовців, в той час як заробітня плата для них має зрости, - каже Тарас Пастух. - Очікуємо, що закон допоможе зробити державну службу більш ефективною і якісною протягом декількох наступних років.

Нову редакцію Закону, автором якого виступив глава уряду Арсеній Яценюк, розробляли спеціалісти Нацдержслужби. Слід зазначити, що ухвалення закону було передбачено Угодою про фінансування Контракту для України з розбудови держави, яка була підписана 13 травня 2014 року в Брюсселі, зазначає УНІАН.

За словами голови Національного агентства з питань державної служби Костянтина Ващенка, "реформування" системи займе до трьох років.

  • В Україні працюють близько 300 тисяч чиновників, зазначив він. - У 2019 р., коли завершиться реформа держслужби, чиновників буде близько 150 тисяч. Нова редакція закону допоможе врегулювати статус державного службовця, посилить персональну відповідальність кожного чиновника та створить умови прозорої діяльності державних органів влади.

Чиновники переконані, що нова редакція закону є однією з найважливіших позицій Коаліційної Угоди та Програми діяльності ряду. Завдяки міжнародним зобов'язанням, Україна має можливість отримати фінансову допомогу від ЄС у розмірі 2 млрд грн. Народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Мустафа Наєм вважає ухвалення закону "скасуванням рабства в держапараті". На думку політика, упродовж двох десятків років український чиновник був заручником політичної кон'юнктури, а його кар'єра залежала від зв'язків, кланів, але не професіоналізму.

 

Згідно з законом "Про державну службу":

1. Чиновники поділятимуться на кілька категорій: - для "А" треба мати ступінь магістра, загальний стаж роботи не менше семи років; - керівники підрозділів Кабміну, адміністрація президента, апарату Ради тощо отримають категорію "Б"; - усі інші чиновники отримають категорію "В"; - кожна категорія поділяється на ранги. Саме від них буде залежати зарплата чиновників; - держслужбовцем можна стати тільки за умови проходження конкурсного відбору. Для цього буде створена спеціальна комісія.

2. Державний службовець категорії "А" не може бути членом політичної партії.

3. Розмежування політичних та адміністративних посад.

4. Строкове призначення для вищих чиновників.

5. Зменшення суб'єктивного впливу керівника на розмір зарплати (70% - посадовий оклад, 30% – премії та надбавки).

6. Нова посада – державний секретар. Його обов'язки: реалізація ініціативи міністра;  забезпечувати наступництво, інституційну пам'ять та законність в роботі міністерства;  представництво міністерства як юридичної особи; призначає, звільняє держслужбовців; надає їм ранги. Держсекретарі призначаються Кабінетом Міністрів за поданням відповідних міністрів на підставі конкурсного відбору строком на 5 років із правом перепризначення.
7. Закон забороняє вищим держслужбовцям членство в партіях, а всім держслужбовцям - обіймати посади в керівництві партій і брати участь у передвиборчій агітації. Вищим держслужбовцям заборонено поєднувати держслужбу з виконанням обов'язків депутата місцевої ради.

У випадку якщо держслужбовець реєструється Центральною виборчою комісією як кандидат у депутати, він буде зобов'язаний в одноденний строк письмово сповістити про це керівника державної служби. Держслужбовцю-кандидату в депутати на час виборчої кампанії буде надаватися відпустка без збереження зарплати.

8. Джерелом формування фонду оплати праці держслужбовців є державний бюджет, а також кошти, які надходять до держбюджету в рамках програм ЄС, міжнародних фінансових організацій, донорських установ і урядів іноземних держав.


Повернутися
27.12.2015
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...