РІЗАТИ, ЩОБ… РОСТИ

Готуємо малину до холодів

Бачити на своїй ділянці малинові кущі, посипані великими смачними ягодами, хотілося б кожному, але такого результату буде непросто домогтися, не знаючи, як обрізати малину восени. Щорічна обрізка пагонів у поєднанні з належним доглядом за кущами забезпечить вам відмінний урожай вітамінної ягоди.

 Поради досвідчених садівників - можна і чи потрібно обрізати малину ?
Було б помилкою вважати, що в густих заростях малини поспіває більше, ніж на акуратно обрізаних одиночних кістках. Досить своїми очима побачити зарослий малинник, щоб зрозуміти, що ягоди серед рясної зелені дозрівають гірше, до того ж їх смакові якості і розміри залишають бажати кращого. Малина хоча і здатна швидко розростатися подібно бур'яну, добре плодоносити без належного догляду не буде.

 Але обрізка пагонів проводиться не тільки з метою проріджування загущених кущів. У малини дворічний цикл розвитку, і вже на третій рік плоди помітно дрібніють. Звичайно, шкода вирізати «під нуль» пагони, які відмінно перезимували і порадували чудовим врожаєм, однак це самий розумний вихід.

 Якщо ви маєте намір і наступного року зібрати з куща великі соковиті ягоди, тоді відкиньте всі сумніви і візьміть собі за правило спеціально відводити на обрізку час в кінці сезону.
Детальна інструкція - як обрізати малину восени?
Як визначити, які пагони слід вирізати? Якщо малина звичайних сортів (Не ремонтантная), тоді по осені слід видалити всі отплодоносівшіе дворічні стебла, залишивши міцні однорічні пагони для якісного плодоношення в наступному році.

 Обрізка ремонтантної малини має свої особливості, залежно від того, з якою метою її вирощувати: для отримання дворазового врожаю або одноразового. У першому випадку проводять таку ж обрізку, як і у звичайних сортів, а в другому - повністю вирізують всі пагони, щоб восени зібрати ягоди з однорічних стебел.

 Обрізка малинових кущів проводиться так:
• спочатку виріжте під корінь всі поламані стебла, засохлі, пошкоджені хворобами та слабкі однорічні гілки, що нагадують швидше траву;
• точно так само видаліть відслужили своє дворічні пагони;
• якщо кущі занадто розрослися, прорідити їх, залишивши близько 8-10 найбільш міцних здорових стебел на 1 квадратний метр;
• всі зрізані гілки необхідно відразу ж спалити, так як у них можуть знаходитися небезпечні шкідників;
• після обрізки малину слід обкопати, знищивши бур'яни;
• завершальним етапом буде підживлення добривами та обробка залишилися стебел залізним купоросом.

 Нові гілки у малини виростають з кореневища (підземної частини), тому сміливо зрізайте пагони врівень із землею. Ніяких пеньків залишати не потрібно!
Важливі нюанси або як підрізати малину восени?
Чи треба обрізати малину восени або ж слід зайнятися цією роботою влітку, як тільки плодоношення закінчиться? Найчастіше основна обрізка проводиться в осінню пору, перед настанням заморозків.

 Втім, деякі садівники приступають до даної процедури відразу ж після збирання останніх ягідок (у серпні), щоб рослина направило всі сили на молоді пагони, які відростають саме в цей час.
Якщо на вашій ділянці ростуть не ремонтантні сорти, а звичайні, глибокої осені чекати не варто. Ніяких переваг це не дасть, зате шкідників і хвороб буде надано додатковий час для розмноження. Як тільки всю малину зібрали, можна відразу зайнятися вирізкою непотрібних гілок.

 Намагайтеся залишати стільки ж нових здорових пагонів, скільки ви вирізали старих - так вам вдасться уникнути загущення малинників. Як відомо, чим ширше простір між кущами, тим краще вони провітрюються і отримують більше сонячного світла. Відповідно, і ягоди виходять смачніші. Кореневу поросль, що з'являється між кущами, можна викопувати з метою пересадки в інше місце. Якщо ж у розмноженні малини немає необхідності, поросль краще висмикувати відразу ж, як тільки ви її помітите.

 Якщо ж у вас залишилися питання, як правильно обрізати малину восени - відео допоможе краще уявити собі цю процедуру. Подивіться відеоролик, прикладений до статті, і спробуйте самостійно навести ідеальний порядок в малиннику - нічого складного в цьому немає.


Повернутися
13.12.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...