ЩО РОБИТИ НА ГОРОДІ… У ГРУДНІ?

Найбільш завбачливі садівники-городники у передноворічний місяць не тільки планують роботи на майбутній сезон, але і активно готуються до настання весни.

з 1 по 8 грудня, з 26 по 31 грудня — зростаючий місяць. Це вдалий час для побілки штамбів і скелетних гілок дерев. Можливе внесення мінеральних добрив.  

з 9 по 11 грудня — повня, 10 грудня о 16:36 — повне місячне затемнення. В цей період краще не проводити жодних робіт, а обмежитися тільки розпушуванням і мульчуванням ґрунту.

з 12 по 22 грудня — щербатий місяць. Хороший період для прибирання ділянки, внесення органічних добрив, розпушування і мульчування ґрунту. Можна виконувати санітарну обрізку саду, висаджувати цибулинні квіти на вигонку, черенкувати рослини, здійснювати заходи щодо захисту рослин від шкідників і хвороб.

з 23 по 25 листопада — молодик. В день новомісяччя краще не проводити жодних робіт, а у дні напередодні і після нього зайнятися знищенням шкідників.

1 ЗБЕРІГАННЯ ОВОЧІВ

Пошкоджені овочі перенесіть в холодильник. З капусти знімайте зіпсовані листя. Картоплю з вогнищами мокрих гнилей і неприємним запахом видаліть. Також поліпшіть вентиляцію в сховищі.

2 ЗИМА НА ДІЛЯНЦІ

На посадках часнику, підзимових посівах овочів і багаторічників зчистіть сніг до неглибокого шару, щоб не було випрівання або не утворювалася крижана кірка. Також зчищайте сніг з даху теплиць, щоб не прогнувся каркас.

3 ЗАХИСТ САДЖАНЦІВ

Захистіть стовбури молодих дерев від мишей і зайців. Щоб уникнути пошкоджень, особливо у молодих рослин, обв’яжіть стовбури, а краще зробіть невеликі довколостовбурні захисні кола спеціальних сіток.

Зараз дорослі дерева добре приживуться. Рослини потрібно зміцнити розтяжками, а пристовбурові круги замульчувати.

4 ЗАГОТІВЛЯ ЖИВЦІВ

Наріжте живці з дерев, чагарників, напівчагарників і неморозостійких багаторічників. Посадіть їх у контейнери, накрийте і поставте на підвіконня.

5 ПОСАДКА КРУПНОМІРІВ

Зараз дорослі дерева добре приживуться. Рослини потрібно зміцнити розтяжками, а пристовбурові круги замульчувати.

6 ДОГЛЯД ЗА ГАЗОНОМ

Не ходіть по траві, поки сніговий покрив не буде більше 10 см, щоб на газоні не було бурих плям. Під час відлиг руйнуйте крижану кірку. Розкидайте по газоні сніг з доріжок, але не звалюйте його в купу, щоб трава не випрівала.

7 ПЕРЕВІРКА НАСІННЯ

Покладіть на блюдце складену вчетверо паперову серветку і змочіть її. Потім насипте жменю насіння. Надягніть на блюдце пакет і поставте в місце з температурою +20-22 °С. Через 20 днів насінини повинні проклюнутися.

8 ТЕПЛІ ГРЯДИ

Високі гряди закладають на сонячному місці, з півночі на південь (довжиною не менше 4 м і шириною 1,3 м). Зніміть родючий шар на 30 см і відкладіть в сторону. Поставте огорожі. На дно покладіть дренаж з подрібнених гілок. Далі шарами товщиною до 25 см викладіть листя, траву або компост, поки не буде висота 120 см. А зверху насипте зняту землю. Навесні теплу гряду потрібно накрити плівкою і використовувати як парник.

 9 ВИГОНКА ЦИБУЛИННИХ

1. Зараз саме час зайнятися вигонки цибулинних для ранньовесняного цвітіння. Тюльпани потрібно витримувати при зниженій температурі 3-4 місяці, а нарциси — 2-3. Для вигонки вибирайте важкі тверді і великі цибулини. Використовуйте звичайну дернову землю для квітів, торф і пісок, перемішані в пропорціях 2:1:1.

2. Посадіть квіти в горщик або інший контейнер на відстані 1,5-2 см один від одного і засипте їх землею так, щоб після помірного поливу третина цибулини виступала над ґрунтом.

3. Накрийте контейнер поліетиленовим пакетом і помістіть в холодильник на кілька місяців. Рослини треба поливати раз на 7-10 днів.

10 ДОБРИВА І АГРОХІМІКАТИ

Заготовте органічні добрива (гній, компост, деревну золу) і купіть мінеральні, які знадобляться вам для підгодівлі різних культур. Складіть список засобів захисту від хвороб і шкідників (фунгіциди, акарициди, інсектициди, біопрепарати і т. д.) для обробки саду і городу і купіть їх в садових центрах або в агромагазинах.

  11. ДОГЛЯД ЗА ІНСТРУМЕНТОМ

Промийте інструмент, витріть насухо і заточіть. Також зачистите всі місця появи іржі шліфувальною шкуркою № 3, а після — шкуркою № 1 або № 0. Інструмент з нержавійки достатньо промити, протерти і підправити ріжучу кромку дрібною шліфувальною шкуркою. Потім змастіть інвентар тонким шаром солідолу.

12. Увага- сніг!

Після снігопаду струсите гілки дерев, щоб від тяжкості вони не поламалися. При малосніжних зим має сенс підгребти сніг з стежок та незасіяних грядок під дерева, особливо під однорічні і дворічні. Для молодих саджанців при різкому зниженні температури і відсутності снігового покриву існує високий ризик підмерзання кореневої системи. Так, при температурі -25 °С на поверхні ґрунту під шаром снігу товщиною близько 20 см температура не опускатиметься нижче -5 °С. Щоб сніг краще зберігся до весни і оберігав кореневу систему, його слід притоптати.

Також можливо, Вам цікаво буде прочитати запис яка має безпосередньо відношення грудня – Підзимова сівба – як і що сіяти…

На замітку:

Грудень саме час купити насіння томату, перцю, огірка, баклажана, коренеплодів, особливо культур ранніх строків посіву – редиски, моркви, гороху, петрушки, селери.

Ще недавно вважалося, що найкраще насіння – протруєне і дражоване. Зараз все більше уваги приділяється органічному землеробству, в якому такі насіння не допускаються, тому деякі компанії випускають їх необробленими.


Повернутися
04.12.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...