ГОЛОД ЛІКУЄ ТІЛО… І ДУШУ

Доктор медичних наук, професор, головний лікар санаторію-профілакторію Тернопільського національного економічного університету Петро КУЗІВ двічі на рік під час Різдвяного та Великоднього посту п’є лише одну воду. Так він поститься уже з 1975 року, більше того, пан Петро навіть розробив спеціальну програму лікувального голодування, яку впродовж дев’ятьох років випробовував на собі, й захистив по ній докторську дисертацію.

Майже панацея від хвороб

«У 1974 році мені потрапила до рук книжка «Голодание ради здоровья» московського психіатра Ю.С. Ніколаєва - згадує Петро Кузів. - Вона настільки мене зацікавила, що я її майже всю законспектував. А вже через кілька місяців розпочався мій перший суворий піст. Мені було цікаво апробувати ефективність лікувального голодування. Адже воно, як писав у книзі Ніколаєв, - чи не панацея від усіх хвороб. За порадами Ніколаєва за три дні до посту я вилучив зі свого раціону м’ясні продукти, почав їсти лише фруктово-овочеві страви, пив багато соку. За день до голодування їв лише фрукти – яблука, груші (можна й будь-які інші), а також пив багато води та сік. Окрім того, очистив шлунок магнезією, приміром, якщо маса тіла людини 75 кг, треба розчинити 65 пігулок. Також що три дні робив клізму. Перших три дні відчуття голоду не полишало, однак допомагала вода, яку випивав близько 1,5 л на добу, а також молитва».
Петро Кузів пояснив, що перших півтори-дві доби організм живиться запасами глікогену, який міститься в м’язах та печінці, решту днів – за рахунок тканин, які змінені хворобливим процесом. Третього дня язик покривається білим нальотом і зовсім втрачається апетит. На 5-7-й день настає ацедотичний криз – пік насичення організму недоокисненими продуктами, людина в цей період відчуває велику слабкість, запаморочення, такий стан може тривати кілька годин, утім потім стає відчутне полегшення.
«Першого разу я голодував упродовж 14 днів, – розповідає лікар. – Мій рекорд голодування - 40 днів, за цей час я схуд на 25 кг. Втрата маси тіла – це хороший побічний ефект від лікувального голодування. Однак основне завдання лікувального голодування – підвищення рівня здоров’я та очищення організму від шлаків. Дружина також разом зі мною голодує, однак вона ставить собі чітко термін, на скільки вона відмовляється від їжі, я більше прислухаюся до свого організму».
Пан Петро часто любить повторювати французьку поговірку: «Те, що не вилікує голод, – не вилікує ніщо». Адже лікувальне голодування допомагає в разі гастриту, виразкової хвороби шлунка, холециститу, панкреатиту, захворювань кишківника, ентероколіту, бронхіту, бронхіальної астми, ішемічної хвороби серця, цукрового діабету, але лише в тому разі, коли людина не сидить на інсуліні… Власне, серед хвороб, яких позбувся сам Петро Кузів, - захворювання нирок та легенів, бронхіальна астма.

Піст, молитва та милостиня — три умови оздоровлення

У лікаря Петра Кузіва за будь-якої погоди й пори року в робочому кабінеті відчинене вікно. Свіже повітря, як каже професор кафедри пропедевтики внутрішньої медицини медуніверситету, найліпше очищає легені, а також є найдоступнішим засобом очищення, яким може скористатися людина. Але це тільки одна з умов системи очищення організму за допомогою лікувального посту, за якою вже 30 років живе сам професор, 20 років практикує з пацієнтами, впродовж десяти років пише наукові роботи про лікування та очищення лікувальним голодуванням. Сам пан Кузів чистить свій організм винятково постами.
«Два роки тому я витримав 40 днів. Це був найдовший період, скільки я зміг бути без їжі, - розповідає пан Кузів. - Нещодавно ми з дружиною були по 21 добі без їжі. А у Великий піст загалом я постив 17 днів і тиждень перед Великоднем. Двічі-тричі на рік у мене виходить постити».
Щодо того, як часто треба «чистити» організм, пан Кузів порівнює таку потребу з прибиранням у квартирі чи профілактичним ремонтом машини. Або із заміною мастила в машині: минає певний час, і це просто треба робити, хоча машина й так може їздити.
На думку лікаря, якщо людина загалом здорова, то вона має усвідомлювати, що перекуски всухом’ятку, жирний фаст-фуд і різна «хімія» нічого доброго здоров’ю не додають. Тому здоровій людині варто очищати свій організм принаймні раз на тиждень. За кілька днів до цього бажано перейти на фрукто-овочеве меню, а під час голодування протягом дня пити очищену чи, як радив, Поль Брег, дистильовану воду. Це так званий суворий піст-голодування, але все найліпше очищення, вважає Петро Кузів, усе ж відбувається під час абсолютного голодування, без води.
До речі, очиститися постом варто ще й для того, щоб поліпшити розумові здібності, переконаний лікар. Сократ, наприклад, не брав собі учнів, які до початку підготовки не пройшли десятиденний, а за іншими згадками - 40-денний піст. Навіть він вважав, що піст посилює розумові здібності.
Узагалі, пан Петро переконаний, що для повного оздоровчого ефекту варто дотримуватися тьох умов: посту, молитви та милостині. «Думаю, - каже лікар, - що лише такий строгий піст допомагає найбільше наблизитися до Бога. Тоді, як то кажуть, очищується не лише тіло, а й душа». Молитвою брали благословіння на подвижницьке голодування відомі святі, старці, священики, нагадує Петро Кузів. Із молитви розпочинав своє голодування і сам Ісус Христос, про це свідчить Біблія.
Також невід’ємною умовою ефективного оздоровлення, переконаний лікар, є милостиня. Необов’язково матеріальна, грішми, речами чи їжею, інколи добре лагідне слово, сказане вчасно, вагоміше за найліпші коштовності.

Якщо людина «літає» - найліпший тест

«Ми проводили дослідження, вивчаючи термограму лобної частини голови наших пацієнтів, - розповідає Петро Кузів. - Коли подивилися на лобну частину голови протягом перших днів посту, в цій ділянці була «темнота», а наприкінці, а особливо після кризу - світла пляма. Гуртом краще, ніж уроздріб. Ідея очищення є модною в медицині, під це створюють чимало центрів. У деяких київських центрах «чистять» вітамінами, олійками, бігом і сауною. Поляки, наприклад, повідкривали по всій країні центри низькокалорійного харчування».
Проте, на думку пана Кузіва, медикаменти чи дієти можуть очищати тільки те в організмі, що, як кажуть, лежить на поверхні. Кров і судини ще можна очистити дієтою, хоча ефект буде менш вираженим. «Єдиний позитив дієти в тому, що, споживаючи натуральні необроблені продукти, людина принаймні додатково не забруднює організм. Але вивести накопичене роками таким методом не вдасться”, - підкреслює професор.
Петро Кузів переконаний, що по-справжньому очистити організм від токсинів, зайвих солей, алергенів, пестицидів можна лише за допомогою лікувального посту. «Усі відомі методи очищення не можуть вивести «шлаки» з клітин і міжклітинних просторів, це можна зробити лише через лікувальне голодування, - зауважує Петро Кузів. - Це підтвердили наші численні лабораторні дослідження». А от деякі медичні маніпуляції, наприклад, плазмаферез, яким столичні підприємці після надмірних зловживань їжею й алкоголем повертають себе у форму, взагалі неприпустимо використовувати з профілактичною метою, вважає пан Кузів. Таке втручання показане тільки для важкохворих у реанімації чи для планового очищення крові за певних захворювань.
Крім того, професор переконаний, що організм треба очищати повністю, а не «чистити»
якийсь орган окремо. - Яка екологія зовні, всі знають, а всередині організму - ще гірше,- зауважує пан Кузів. Не може бути один орган зашлакованим, а інші чистими.
Крім того, треба очищати не лише тіло, а й думки. Я переконаний, що початок усіх хвороб лежить у поганих думках. Саме піст дає можливість заглибитися в себе й звільнитися від усього зайвого. Природою, звичайно, закладено, щоб організм міг очищатися сам: нирки, печінка, травний тракт, шкіра виводять непотрібні та шкідливі речовини, - зауважує лікар, - але з організму виділяється лише частина «шлаків». Якась кількість «неїстівної» їжі залишається в організмі.
Щодо протипоказань до лікувального голодування, то лікар застеріг від нього людей з хронічними захворюваннями, із хворобами у стадії загострень. Проте пан Петро не виключає цей метод оздоровлення для хворих людей, але лише під суворим лікарським наглядом.
Те, чи людина очистилася, Петро Кузів визначає, як кажуть, на око: «Я ж клініцист, якщо бачу після очищення рожеві щоки, ясні палаючі очі, енергія аж вибухає, а людина можна сказати «літає» й каже, що вона, мов заново народилася, це — найкращий тест чи аналіз».


Повернутися
04.12.2015
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...